Kezdőlap / Építőipar / Építész tervezés / Belgium építészeti csodái I.

Belgium építészeti csodái I.

Az antwerpeni Miasszonyunk-katedrális tervezett öt tornyából csak a finom kőfaragásokkal díszített északi torony készült el, amely 123 méteres magassággal büszkélkedhet. Az 1352-ben elkezdett és csak a 15. században befejezett, héthajós bazilika főhajójában fő látványosságként Peter Paul Rubens négy mesterműve tekinthető meg.
A kikötőváros Antwerpen gazdagságáról és jelentőségéről egyértelmű tanúbizonyságot tesz a büszke Stadhuis. Cornelius Floris II. (1514-1575) mesterműve 1561 és 1566 között épült. Floris a holland és a flamand hagyományokat ötvözte az olasz formanyelvvel. A magasan kiemelkedő, pompásan kialakított középső Rizait a római diadalív-boltozatok alapján készült.
A genti Szent Bavo-székesegyház több mint 600 éves építészeti története egyértelműen észrevehető a gótika és a barokk stíluselemekben, amelyek itt mégis csodálatos összhangot alkotnak. Az építészeti értékeknél azonban mg híresebbek a Szent Bavoban őrzött műkincsek: mindenekelőtt természetesen a Van Eyck testvérek által 1420 és 1430 között megalkotott genti oltár.
Brüsszel jelképét, az Atomiumot, az 1958-as világkiállítás alkalmából emelték a tudományos haladás jelképeként. Eredetileg csak a kiállítás fél éves időtartamára tervezték, azonban népszerűsége miatt végül végleges részévé vált a városnak. Egy jégmolekula rácsszerkezetét ábrázolja milliárdszoros nagyításban. A teljes magassága 102 méter. A kilenc gigantikus acélgolyó átmérője 18 méter, egyenként körülbelül 200 tonnát nyomnak. Az összekötő csövekben folyosók és liftek találhatóak.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Norvégia építészeti csodái

Számos építészeti remekmű díszíti Norvégia országát, ezek közül kiemelendő a legnagyobb és leglenyűgözőbb Heddali fatemplom. …

Leave a Reply