Kezdőlap / Építőipar / Építész tervezés / Franciaország Notre Damejai

Franciaország Notre Damejai

A 12. század közepén kezdték el építeni a normann hercegek koronázási és temetkezési helyszínéül szolgáló rouenni Notre-Dame-ot. Különösen érdekesek a főhajóban található egyedi álampórák és a burjánzó, halhólyag-motívumos gyönyörű nyugati szárny, azon belül is leginkább a híres Vaj-torony. A hajókereszteződésben álló torony 151 méteres magasságával sokáig világrekorder volt, mígnem 1877-ben a kölni dóm le nem váltotta.
Franciaország legnagyobb, 145 méter hosszú katedrálisát, az amiensi Notre Dame-ot 1220-ban kezdtél el építeni. Végtelenül precíz megmunkáltsága miatt a Notre Dame d’Amiens a gótika csodálóinak szemében sokáig klasszikus katedrálisok első helyén szerepelt. Napjainkban ezt a szerepet mégis inkább Chartres tölti be. Az 1981 óta a kulturális világörökséghez tartozó építmény ennek ellenére a gótika egyik reprezentáns alkotása.
Az 1150 után épített laoni Notre Dame különlegessége a teljesen zárt kórusa, ami akár főhajónak és elmehetne. További sajátossága a középső hajó négyemeletes szerkezete. Ugyancsak egyedülálló az öttornyos külső épület. Azonban Laon hírnevét mégiscsak a nyugati oldalon található kéttornyos homlokzat öregbíti leginkább, sajátos mélységével.
A világ legnagyobb katedrálisai közé sorolandó a reimsi Notre-Dame. 1211 után kezdődött el építése, példaképe a kihívást jelentő, 17 évvel korábban elkezdett chartres-i katedrális volt. A reimsi katedrális építése során a legnagyobb újítás a kőcsipkézet feltalálása. A háromhajós bazilika nyugati homlokzata a katedrálisépítészet egyik csúcsteljesítményének számít. A kapuszobrok szintén igen magas színvonalúak.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hamburg építészeti csodái

A német expresszionizmus egyik mesterműve a Fritz Höger (1877-1949) által 1922-1923-ban építtetett hatalmas irodaház, a …

Leave a Reply