Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / A paradicsomi állapot felbomlása

A paradicsomi állapot felbomlása

Úgy 5-6 hónapos kora körül a kisbaba egyre fokozódó figyelmet tanúsít a külvilág iránt. Ez a kis szimbiózis, amit nem véletlenül neveztem paradicsomi állapotnak, kezd egyre inkább megbomlani.
Az eddig karjainkba simuló él velünk eggyé válni akaró csecsemő most egyre gyakrabban tolja el magától az édesanyját, csakhogy szemügyre vehessen egy idegent. Gyermekünk kíváncsian vizsgálja testét, és keresi a külvilággal való határmezsgyét. Próbálja megkülönböztetni magét a külvilágtól, no meg az édesanyától.
Ez gyakran abban nyilvánul meg. hogy húzza a hajunkat, fülünket, orrunkat, szóval amit ér rajtunk.
Mozgásának fejlődésével már egyre gyakrabban mászik el az anyától, a szeme sarkából mindig figyelve őt. Önfeledt játékra és nézelődésre azonban még csak a hón szeretett
személy közelségében képes. Tehát még mindig minden energiáját leköti az édesanyának.
A kis felfedező mindent megnéz, megfog, szájába vesz és megkóstol. Semmiből nem szeretne kimaradni, minél közelebb szeretné szemlélni az eseményeket. Ezt
egyre gyakrabban a szülők értésére is adja. Legtöbbször gügyögéssel és élénk mozdulatokkal karja és lábai emelgetésével.
Sokszor nehézséget okozhat az altatás, hiszen a kicsi az őt ért rengeteg inger hatására úgy fel van spannolva. hogy egész egyszerűen a feldolgozatlan eseményektől nem tud elaludni.
Az etetés is problémát szokott okozni, ugyanis a kisembernek ebben az időszakban legkevésbé van ideje ilyen földi dolgokra. Sajnálja rá az időt. hiszen egy ebéd ideje alatt annyi más érdekes dolgot tudna csinálni.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Elválási félelem

Egy-két éves gyerekeknél az ún. animisztikus gondolkodásig jut el a gyerek, ami azt mutatja, hogy …

Leave a Reply