Kezdőlap / Étel és ital / Ínyecségek / Cseresznye és meggy kompót készítése.

Cseresznye és meggy kompót készítése.

A vitaminokban szegény téli hónapokra most kell előkészülnünk a különféle kompótok elkészítésével. A nyári gyümölcsök (cseresznye, meggy, málna, sárgabarack) már folyamatosan kaphatóak a gyümölcsárusoknál. Ezekből a gyümölcsökből célszerű megvásárolnunk minél többet és azokból kompótot vagy lekvárt készíteni. A vitaminokban szegény téli hónapokban mennyire jó, amikor kinyitjuk a spájz vagy a kamraajtót, és ott látjuk a nyáron eltett finomabbnál finomabb cseresznye vagy sárgabarack kompótot.
A kompótokat, amelyeket nyáron eltettünk télen és kora tavasszal bármikor tudjuk fogyasztani.

A cseresznye A- és C-vitamin mellett még vasat, magnéziumot és kalciumot is tartalmaz. A meggy A-, B1-, B2 és C-vitamin mellet ásványi anyagokban is gazdag (kalcium, kálium, magnézium, vas, cink). A legtöbben befőttet készítünk belőle. Az ínyencek készíthetnek belőle még cseresznye vagy meggy lekvárt is. A cseresznyebefőttből vagy meggy (kompótból) készítjük el a nagyon finom gyümölcslevest, a leves mellett még süteményekhez is felhasználhatjuk.

Cseresznye vagy (meggy) kompót elkészítési módja. Legelőször is mossunk tisztára annyi üveget, amelybe belefér az összes cseresznyénk. A tisztára mosott és átválogatott cseresznyéket mérjük le, hogy menyi a súlyuk. A súlyuk arányában egy kilógramm cseresznyéhez kell fél kilogramm kristálycukor és fél liter víz (a mennyiség ennél kevesebb ne legyen ugyanis a cukor a tartósító szer, több lehet, ha valaki nagyon édesen szereti a kompótot). A vizet és a cukrot főzőedénybe tesszük, majd összefőzzük. Ebbe a forró főző lébe beletesszük az előbbiekben elkészített cseresznyét. Az újraforrástól körülbelül még négy percig hagyjuk benne a forrni a cseresznyéket, majd azután kivehetjük. A kivett cseresznyéket a tiszta üvegedényekbe, tesszük, majd felöntjük a forró sziruppal. De óvatosan nehogy a forró hő hatására az üveg eltörjön. A megtöltött üvegeket celofánnal zárjuk le. Azután azonnal tegyük olyan helyre, ahol körbe tudjuk az üvegeket vastag ruhákkal takarni (alulról és felülről is. Majd hagyjuk itt, amíg teljesen kihűl (ez 2 napot vesz igénybe). Miután teljesen kihűlt betehetjük a kamránkba a végleges helyére, és onnan akkor vesszük elő, amikor cseresznyét szeretnénk enni.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hideg, banános narancsleves

A banán igazából téli gyümölcsös, de ma már egész évben minden áruház és zöldségesbolt polcain …

Leave a Reply