Kezdőlap / Művészet és kuktúra / Csiky Gergely Színház

Csiky Gergely Színház

A Csiky Gergely Színház Kaposváron található, a város egyik történelmi jelképe. Mint nevében foglaltatik, nevét Csiky Gergelyről kapta, aki drámaíró, műfordító, valamint a Kisfaludy Társaság másodtitkára is volt, valamint a Magyar Tudományos Akadémialevelező tagja.
Kaposváron a színház a belvárosban található, az épület körül Színház parkkal, szökőkútjaival. A színház hivatalosan 1911-ben nyitotta meg kapuit a nagyérdemű előtt. Premier darabjuk a Cigánybáró operett volt. A színház befogadóképességét először 1400 fősre tervezték, de végül 860 lett a nézőtér helyeinek száma. Az épületet 1950-ben bővítették, de ez elsősorban a játékteret érintette, a teljes felújításra a ’80-as években került sor, ekkor építették be a süllyesztőket és a lámpákat is. Az ’50-es évek politikai döntése alapján kapta a színház a Csiky Gergely nevet, a társulat vidéken két bemutatót is tartott, a Nászutazást és a Warrenné mesterségét. A felújítás nagyjából október közepére készült el, a díszelőadás Huszka Jenő műve volt, a Szép Juhászné nagyoperett. Megjelent a színház első műsorfüzete is, a Somogyi EKHÓ. A teátrum a ’70-es évek elejétől a magyar színházi élet meghatározó társulata volt. 1978-ban a politikai- és színházi felső vezetés a megújítás érdekében azokból a vidéki színházból szerződtetett művészeket, melyek eredményesen működtek. Ezzel nem jutottak előbbre, de lehetőség nyílt egy önálló társulat létrehozására. Számos remek előadásuk közül kiemelkedett a Marat halála, melyet 1981. december 8-án mutattak be.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Lakner bácsi gyermekszínháza

A gyermekszínház gyermekszereplőkkel működő budapesti színház. A gyermekszínház története az 1920-as évekre nyúlik vissza, a …

Hozzászólás