Kezdőlap / Tudomány / A csodálatos agyaghadsereg

A csodálatos agyaghadsereg

Több mint 2000 éven át a katonák titkos agyaghadserege védelmezte Kína első császára, Si Huang-ti sírját. 1974-ig senki sem tudott a létezéséről.
Az uralkodó mindössze 13 évesen i.e. 247-ben lépett Kína északkeleti tartománya, Csin állam trónjára.(i.e. 221-ben megalapította a Csin-dinasztiát, Kína valamennyi fejedelemségét uralma alatt egyesítve, és elrendelte a Nagy Fal építését)
A császár azt akarta, hogy holtában is őrizzék, ezért megparancsolta, hogy több mint 7000, életnagyságú katonákból álló hadsereget készítsenek a számára.
Az agyaghadsereget a részletei teszik oly értékessé. A katonák testét, végtagjait és fejét öntőformákkal készítették, majd minden egyes figura egyéni jellegzetességét külön-külön formázták meg. Nincs két egyforma agyagfigura, megdöbbentően eleven, életszerű vonásokkal, hajjal, szakállal készítették, és a ruhák mintha valódi szövetből lennének, úgy redőződnek rajtuk a ráncok. A figurák lába tömör, testük üreges. Az utolsó simításokat finomabb agyaggal, képzett mesterek végezték,majd művészi munkával kifestették . A figurák sötétkék nadrágot kaptak,vörös fűzős fekete lábbelit, aranygombos és bíborszegélyes zöld zubbonyt. A katonák eredetileg bronzkarddal, dárdával, íjjal és nyilakkal voltak felfegyverezve (bár ezeket egy felkelés során elvitték a felkelők). Valamennyi álló harcost a ma is modernek ható mozaikpadlón nyugvó agyagtalapzatra erősítették. A katonákat csatarendbe állították 600lóval és 100 életnagyságú, indulásra kész harci szekérrel.
Mert Si-Huang-ti parancsot hagyott hátra, hogy felajzott számszeríjakat állítsanak fel, amelyek lenyilaznak minden betörőt, aki megmeri közelíteni a császár szentséges szentélyét.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kullancsról

A kullancsnak szerte a világon közel 800 faját ismerjük. Kis hazánkban eddig 42 féle fordult …

Hozzászólás