Kezdőlap / Tudomány / A kínai Nagy Fal

A kínai Nagy Fal

Körülbelül 3000 évvel ezelőtt Kína északi területén számos, egymással hadakozó állam védőfalat húzott saját területe köré.I.e.221-ben az egyik állam, Csin fejedelme, Cseng bekebelezett 6 másik államot, magát pedig Kína első császárának, Si Huangnak nevezte el.
Az északi falak kivételével mindet leromboltatta, a többit pedig összeépítette, hogy megvédje területét a hunoktól és más nomád törzsektől.
A következő évszázadokban a császárok, elsősorban a Han(i.e.206- i.sz.220)és a Ming dinasztia(i.sz1368-1644) uralkodói, újjáépítették, és tovább építették a falat.
A Fal építése 9 évig tartott, ez alatt csaknem egymillió embert köteleztek munkára,sokukat elszakították feleségétől és családjától. Ezrével pusztultak el az emberek, akiket aztán a fal alá temettek. Szenvedéseiket népi költemények, és dalok örökítették meg.
A még ma is álló Nagy Fal jelentős része 300-600 évvel ezelőtt épült, a Ming-dinasztia idején, elsősorban védelmi célból, a mongol Jüan –dinasztia felbukkanó seregei ellen, akik a falon túlra menekültek, mikor a Mingek megdöntötték a Jüanok hatalmát.
A főleg kőből és téglából épült tömör fal a Pekingtől északra fekvő Csüjungkuan-átjáró és a keleti part melléki Sanhajkuan-átjáró közötti szakaszon nyújtja a legnagyszerűbb látványt. A fal magassága és szélessége változó. A Pekingtől északra húzódó szakaszon a fal körülbelül 8 méter magas, és még felül is 6 méter széles, vagyis elég ahhoz, hogy 5 lovas, vagy 10 gyalogos elférjen egymás mellett. A Csiaosankuan-átjárónál, ahonnan már látni lehet a tengert, a fal vastagsága mindössze 40 centiméter. Ha valamennyi szakaszt összekötnénk, 6500 km hosszan nyúlna el, ez pedig az egyenlítő hosszának egyhatoda.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kullancsról

A kullancsnak szerte a világon közel 800 faját ismerjük. Kis hazánkban eddig 42 féle fordult …

Hozzászólás