Kezdőlap / Tudomány / A Stonehenge építése

A Stonehenge építése

A Stonehenge körülbelül 7000 éven át épült, három jól elkülönülő szakaszban. Az első korszak i.e. 2750 táján kezdődött, csaknem 200 évvel az egyiptomi Kheopsz piramis felépítése előtt. Ebben az időszakban egy körülbelül 115 méter átmérőjű alacsonyabb külső körsáncot építettek, amely egy csaknem 2 méter mély sárcárkot vesz körül. A Brittaniában élt kőkorszaki emberek a belső sáncon belül, egymástól egyenlő távolságra 56 gödröt ástak (a kutatok a mai napig nem tudják, milyen célt szolgált). A körsánc észak-keleti oldalán bejárat található. Elötte egy hatalmas megmunkálatlan, körülbelül 5 méter magas homokkő áll, amelyet ma sarokkőnek (Helle Stone) neveznek. A nyári napfordulón, a körsánc középpontjából nézve, felette kel fel a Nap.
Az építés második szakasza i.e. 2100 táján kezdődött. Ebben az időszakban két befejezetlen körben 80 darab (ma kékkőnek nevezett) nagy, kékes színű követ állítottak fel. Egy széles utat is építettek, ami észak-keletre, az Avon folyó felé vezet körülbelül 3 km távolságra.
A kékkövek Délnyugat Walesből származnak, a Stonehenge-től 210km-re fekvő Preseli-hegységből. A köveket feltehetően vízen szállították. A folyók rendszerét kihasználva csak egy rövid útszakaszon szállították a köveket szárazföldön. Ezt alátámasztja, hogy 1988-ban egy kékkő tömböt találtak a Daugleddau folyó medrében. Hasonló nagyságú, mint a stonehenge-i kövek, és a lelőhelye is arra utal, hogy akkor süllyedhetett el, amikor lefelé úsztatták a folyón.
A harmadik szakasz körülbelül i.e. 2000-től 1000-ig tartott. A korai bronzkorban eltávolították a kékkő kört, és létrehoztak egy körülbelül 30 db függőleges homokkő oszlopból álló körsáncot. Az oszlopokat kőarchitrátovok kötik össze. A homokkő tömbök súlya átlagosan 30 tonna, magasságuk 5 méter. A körön belül állították fel az 5 darab még magasabb kőkaput. Végül két csoportban újra felállították a kékköveket. Az álló homokkő oszlopokat középtájon enyhén domborúra faragták, ezért lentről egyenesnek látszanak. A körülbelül 30 méter átmérőjű kör úgy jött létre, hogy a homokkő tömbök tetejére körös-körül összeér. Az architrávokat hajlított ívben faragták meg, így összeillesztésük után kört alkottak.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kullancsról

A kullancsnak szerte a világon közel 800 faját ismerjük. Kis hazánkban eddig 42 féle fordult …

Hozzászólás