Kezdőlap / Társadalom / Történelem / Hannibál elefánt hadserege

Hannibál elefánt hadserege

Amikor Hannibál 2200 évvel ezelőtt elindult, hogy hadseregével és 37 elefántjával átkeljen az Alpokon, és Róma ellen támadjon, a merészség klasszikus példaképe lett. Hadserege az elefántokon kívül, mintegy 50 000 emberből és 8000 lóból állt.
Útjuk során ellenséges törzsekkel harcolva 15 nap alatt tették meg a 212 km-t, amíg átvergődtek a nehéz terepen és a hófödte hegyeken.
Ám az Alpokon való átkelés csak egy része volt annak az 5 hónapos és 2400km hosszú menetelésnek, amelynek az volt a célja, hogy a hadsereg hátba támadja Rómát. Ez volt a második pun háború legzseniálisabb hadjárata a Róma és Karthágó között régóta dúló háborúban. Róma megsemmisítette a pun hajóhadat, ezért a tenger felől nem várt támadást.
Hannibál útjában az első komoly akadályt a Rhone folyó jelentette. Egy gall törzs, a volscusok felsorakoztak a bal parton, hogy megakadályozzák az átkelést, ezért Hannibál egy kisebb gyalogsági csapatot küldött a folyó felsőbb szakaszához, hogy ott keljen át, alkalmi tutajokon, és kerüljenek az ellenség hátába. Hannibál ezalatt csónakokat szerzett, tutajokat épített, és amikor az embereinek első hulláma átviharzott a folyón, a volscusok két tűz közé kerültek. Megmaradt csapataik elmenekültek.
Hannibál ekkor megkezdte teljes serege átszállítását. A karthágóiak az elefántok számára földnyelvet építettek, amelyek 60 méter hosszan nyúltak be a folyóba.

Az elefántokat a hadviselésben főleg rohamozásnál alkalmazták. Nemcsak azért, hogy megijesszék az ellenséget, hanem hogy- mint ma a páncélosok- rést vágjanak közöttük. Kisebb tornyokat is képesek hordani a hátukon, ahonnan a mesterlövészek nyilazhatnak, és lándzsáikat hajigálhatják. Az elefánt tízszer annyit bír el, mint egy ló- viszont óriási mennyiségű élelemre volt szükségük (egy elefánt 140 kg növényt eszik meg naponta).
Ahogy a hadsereg egyre feljebb jutott a hegyekben, a hó miatt a legeltetés lehetetlen volt, és az elefántok éheztek.
Hannibál elefántjai nem voltak nagyméretűek, magasságuk 2,5 méter lehetett. Igen nagyra becsülték ezeket, az elefántokat Karthágóban, amit az is bizonyít, hogy egyik-másik ezüstérem hátoldalát alakjukkal díszítették.

A karthágói sereg megérkezett a Pó völgyébe, és Hannibál ezalatt legalább 20 000 embert veszített, ám mind a 37 elefántja megvolt. Legyőzte a Scipio vezette sereget, amely a Ticino folyó menti síkságon állt fel. Hannibál még 15 évig háborúzott a rómaiakkal.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Járványemlék Pest-Budán

A török uralom után szomorú képet mutatott Pest-Buda közegészségügyi helyzete. Az ostrom következtében a város …

Hozzászólás