Kezdőlap / Egészség és fitness / Allergia / Csokoládé allergia

Csokoládé allergia

Mindenféle korú ember szereti a csokoládét, sokan függenek is tőle. Azonban vannak, akik nem fogyaszthatják, mert allergiás reakciókat vált ki náluk, ráadásul ez lehet örökletes is. Több tanulmány kimutatta, hogy a csokoládé allergia a gyenge immunrendszerhez társul.
A kakaóallergia valójában elég ritka jelenség, az ebben a fajta allergiában szenvedők többsége az egyéb alkotórészek valamelyikére érzékeny.
A csokoládé allergia legenyhébb tünete a gyomorégés, ami az egészségre nem kimondottan ártalmas, sokakat nem is tart vissza a csokoládé fogyasztásától. Többnyire a különböző adalékanyagok okozzák.
Sok ember, ha rossz kedvű, szívesen fogyaszt csokoládét, hogy javítsa a hangulatát. Azonban ha valaki allergiás rá, akkor annak súlyosan összezavarhatja az érzelmeit: ingerlékeny és nyugtalan lesz, mivel a kakaó theobromin tartalma stimulálóan hat az idegrendszerre, és felgyorsítja a szívverést.
Azok, akik nagyon érzékenyek a csokoládéra, bőrkiütéseket is kaphatnak a fogyasztása után. Először ezek a kiütések a nyakon és az arcon jelennek meg, majd akár tovább is terjedhetnek a hasra, karokra, lábakra.
Vannak, akiknél ennek az édességnek fogyasztását erős fejfájás követi. Ezt elsősorban a koffeintartalom okozhatja, de még nem egészen tisztázott a csokoládé és a fejfájás kapcsolata.
A csokoládé allergia legsúlyosabb tünete a légzési nehézség. Ez akkor jön létre, ha egynél több összetevő is allergiás reakciókat vált ki. Emellett előfordulhat még gyomorgörcs, mellkasi nyomás, szédülés, ziháló légzés, hányinger és hányás. Nagyon súlyos esetben anaphylaxiás sokk is kialakulhat – ebben az esetben a legkisebb falat csokoládétól is tartózkodni kell.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Poratka allergia

Mi az a poratka allergia? A poratka allergia egy túlérzékenységi reakció az emberi szervezet részéről, …

Hozzászólás