Kezdőlap / Egészség és fitness / Allergia / Az élelmiszer allergia beazonosítása

Az élelmiszer allergia beazonosítása

Becslések szerint tíz ember közül három szenved élelmiszer allergiában. Néha meglehetősen nehéz igazolni, hogy a tüneteket valóban bizonyos élelmiszerek okozzák. Ha a tünetek közvetlenül élelmiszer elfogyasztását követően jelentkeznek, akkor viszonylag könnyű a bűnöst azonosítani. Más esetekben azonban, amikor az étel elfogyasztása és a tünetek jelentkezése között hosszabb idő telik el, már nem ilyen egyértelmű a helyzet. Ráadásul ugyanaz az étel, különböző embereknél eltérő tüneteket okozhat.
A kiváltó ok azonosítására az orvos gyakran bőrtesztet alkalmaz. A teszt abból áll, hogy a bőrt a gyanúsított allergéneket tartalmazó tűvel megszúrják vagy megkarcolják. Allergiás reakció esetén a szúrás vagy karcolás helyén a bőr kivörösödik, enyhén megduzzad.
Az élelmiszer allergiát a leggyakrabban úgy azonosíthatjuk, ha a gyanús ételt kiiktatjuk az étrendünkből. Ha a tünetek ezután lényegesen enyhülnek, akkor az allergiáért valóban az adott étel a felelős.
Egyszerre több ételt is elhagyhatunk, majd óvatosan, egyesével visszavehetjük őket az étrendünkbe. Így is megállapítható, melyik a felelős a problémáért. Arról azonban semmi esetben sem szabad megfeledkezni, hogy komoly tápanyaghiányhoz vezethet, ha egy élelmiszercsoport, például a tejtermékek minden típusát egyszerre hagyjuk el étrendünkből. Az orvosi tanács és felügyelet minden esetben szükségeltetik az allergiát okozó anyag beazonosításához.
A különböző ételfajtákra való érzékenység jellemzően hasonló tüneteket okozhat. A migrén és a fejfájás leggyakoribb kiváltója a sajt, a csokoládé, a citrusfélék és a koffein. Az ekcéma kialakulásáért a tehéntej, a tejtermékek és a tojás tehetők felelőssé. Csalánkiütéses tüneteket okozhat többek között az eper, a papaja, valamint a kagyló.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Poratka allergia

Mi az a poratka allergia? A poratka allergia egy túlérzékenységi reakció az emberi szervezet részéről, …

Hozzászólás