Banán allergia

A banán allergia egy viszonylag ritka allergia, de aki ebben szenved, nagyon ügyelnie kell, hogy ne fogyassza. Ez az allergia kétféleképpen nyilvánulhat meg. Az egyik változata, amikor a banán allergia egyes fák, különösen a nyírfa pollenje által kiváltott allergiával társul. A másik, amikor a banán allergia latex allergiához kötődik. Ez tulajdonképpen keresztreakció, a banán allergia önmagában nem fordul elő, de más allergia megléte kiválthatja. Akinél ez a latex-banán keresztreakció létrejött, annak valószínűleg kerülnie kell a mangót, az avokádót és a kivit is.
Aki nyírfapollen allergiában szenved, annál a banán kiválthatja a száj viszketését és dagadását a banán fogyasztását követő egy órán belül. Felléphet viszkető érzés és gyulladás is a torokban.
Akinek latex-gyümölcs allergiája van, hasi fájdalmakat tapasztalhat, ami különösen banánfogyasztás után lehet igen súlyos. Előfordulhat hányás is.
Bőrreakciót is okozhat, megjelenhetnek csalánkiütések a fogyasztását követően.
Nagyon ritkán és súlyos esetben a banán anaphylaxiás sokkot is kiválthat. Ez egy életet is veszélyeztető állapot, amikor a légutak bedagadnak, az erek kitágulnak és a vérnyomás leesik. Ha az anaphylaxiás sokkot kapott ember nem kap azonnali ellátást, akár végzetes is lehet.
A többi allergiához hasonlóan a banán allergia kezelése is történhet antihisztamin tartalmú készítményekkel. Anaphylaxiás sokk csak nagyon ritka esetben fordul elő, ha mégis, akkor adrenalin injekció beadása szükséges. Allergia esetén a legjobb kerülni a banán fogyasztását.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Poratka allergia

Mi az a poratka allergia? A poratka allergia egy túlérzékenységi reakció az emberi szervezet részéről, …

Hozzászólás