Kezdőlap / Társadalom / Dél-Afrika népe, a Busmanok

Dél-Afrika népe, a Busmanok

A száraz és kietlen Kalahári sivatag apró, gyors léptű lakói a Busmanok. A természettel csodás harmóniában élnek itt már évezredek óta. A civilizáció messze elkerülte a vidéket, s ha mégis összetalálkoznak fehér emberrel, barátságosak és szívélyesek az idegennel. Törzsi életet élnek, a természettől csak azt veszik el, ami a létfenntartásukhoz elengedhetetlenül szükséges. Mély tisztelettel fordulnak az állat és növényvilághoz. Számukra a saját létük egyenértékű az állatok és növények létével. Pillantsunk bele egy kicsit a világukba.
Furcsa, klappogó hangokat kiadva beszélnek. Azonban a történeteket mint egy pantomin előadást mozgással is kísérik.
Este a tűz köré telepedve részletesen beszámolnak aznapi vadászkalandjaikról. Az asszonyok és a gyerekek másik tűz köré gyülekeznek, hiszen a nőik, mellükön a már nem is olyan kicsi gyerekekkel még ilyenkor is szorgoskodnak. A nap közben szedett fűféléket olyan puhára kell tördelni, ütögetni, hogy az alkalmas legyen vastagabb szövött anyag elkészítésére.
Aztán a férfiak által olyan nagyon kedvelt ital elkészítése is a nők feladata. Egy fehér húsú gyökeret alaposan megrágnak és az odakészített agyagtálba köpik bele.
Minden asszony és leány teljes odaadással végzi a munkáját,látszik, hogy összetartoznak, halk zümmögéssel énekelgetnek olyan dallamot, amit még őseiktől tanultak. Fontos ez a tevékenység is, hogy a halottak szellemeit megidézzék, akik óvják a népüket minden rossztól.
A férfiak lassan kifogynak a mesélésből, a nők is már gyerekeikkel elmentek a kunyhóikba. A tüzet még táplálják egy kicsit, hogy a közelben ólálkodó kisebb-nagyobb állatokat távol tartsák. Fegyvereiket gondosan maguk mellé fektetve, nekünk nagyon kényelmetlen póznak látszó testtartásban lefekszenek a férfiak is. Fejüket a tenyerükre téve, fekvő-könyökölésben alszanak, hogy az éjjel meginduló rovarinvázió útjába ne kerüljön az arcuk. Ezeknek az embereknek a természetet, és újabban a civilizációt kell legyőzniük az életben maradáshoz.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A szamburu népcsoport

A szamburu népcsoport az egyenlítő környékén él Kenya területén, a maszájok rokonainak mondják őket. Félnomád …

1 hozzászólás

  1. Lehet élni autó,Tv és bankok nélkül? Ki hitte volna?

Hozzászólás