Kezdőlap / Állatok / Madarak / A török angóra macska

A török angóra macska

A török angóra viszont Ankarából származik és egyike a legrégebbi fajtáknak a világon. Ennek ellenére csak nem régóta ismerik el önálló fajtaként. Az első török angóra a 17. század környékén olasz kereskedők által Angliába. Itt gyönyörű fehér bundájával, és kék szemeivel váltotta ki a népszerűségét. A francia királyi udvarban is tartották, a fajtát akkoriban „francia macskaként” is ismerték. A 19. század körül kezdtek el foglalkozni a fajta a tenyésztésével. Ekkor kezdték el keresztezni más fajtákkal, az új, keresztezett macskák népszerűsége nőtt, míg az eredeti török angóráké egyre inkább csökkent. Ekkor a török a fajta megmentése érdekében tenyésztési programot indítottak. A tiszta fehér és kék szemű angórák összes egyede süket volt. 1972-ben kezdték elismerni a világon a színes szőrűeket is . Ennek köszönhetően mára már szinte nem is fordul elő süketség a fajtánál. Az európai tenyésztők soha nem pároztatnak két fehér török angórát egymással, ezzel is csökkentve a süketség előfordulását.
Jellemzői:
A török angóra elegáns, közepes termetű, hosszúkás testalkatú, jó izomzatú, karcsú macska. A teste a kicsitől az közepesen nagyig is terjedhet. A feje kicsi, ék alakú, A szemei nagyok, mandulavágásúak és enyhén dőltek. A szemszín egységes és harmonizál a bunda színével. A fülei nagyok, magasan tűzöttek hegyesek, a belsejét szőrpamacs borítja. Az orra közepes hosszú. A bundája félhosszú, selymes, a testhez simuló. Az aljszőrzete rövidebb, A farka és gallérja bozontos. A fajtát minden természetes színben tenyésztik, és mind a négy cirmos mintázat (klasszikus, pettyes, csíkos, spriccelt) is elfogadott. Aljszőrzete az egyszínű egyedeknél füstszínű, a cirmosoknál ezüstszínű is lehet. Szőrzetében bármennyi fehér lehet.A A mellső lábai rövidebbek a hátsó lábainál. A kerek mancsai kicsik, a lábujjai között kis szőrpamacsok vannak A háta enyhén felfelé ívelő. A hosszú farka bozontos, a tövénél vastagabb, a vége felé elkeskenyedik. Végleges testméretét két éves korára éri el.
Természete: Határozott, magabiztos macska, de nagyon szeszélyes. Nagyon kíváncsiskodó, mindent átkutat,. Szeret mindenhol ott lenni. Nem tartózkodó az idegenekkel szemben sem. Nagyon igényli a figyelmet és a törődést. A török angóra kiváló vadász, remek ragadozóösztöne van és imádja a vizet. Nagyon szeret játszani, utálja az egyedül létet.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A hattyúk

A hattyúk jól megtermett, feltűnően hosszú nyakú madarak. Mind a nyolc fajuk sokat időzik a …

Leave a Reply