Kezdőlap / Önismeret / Ezoterika / Deszcendens

Deszcendens

Ha azt mondjuk, hogy az aszcendens az asztrológia kevésbé ismert pontja, akkor a deszcendens az alig emlegetett kategóriába tartozik.

A deszcendens szó latin eredetű és nyugvó pontot jelent. Születésünk pillanatában a horizontot nyugatra „meghosszabbítva” az éppen lenyugvó csillagövi jegyre mutat rá a deszcendens. (Amíg keletre meghosszabbítva a kelő csillagjegyre mutat ami az aszcendens.)

Ha január elsején a napfelkelte pillanatában születünk a napjegyünk (és egyben aszcendensünk is) bak lesz (hiszen az adott hónapban a nap a bak csillagképpel együtt kel fel), azzal szemben a deszcendens éppen nyugszik ez pedig a rák lesz.

A deszcendens jelentősége abban áll, hogy bár ezt a jegyet nem érezzük magunkénak, tulajdonságaival gyakran nem tudunk vagy nem is akarunk azonosulni, környezetünk mégis ilyennek láthat minket. Ez ugyanis az a kép amit a külvilág lát belőlünk.

Egy kos deszcendensű ember saját magát nem érzi törtetőnek; nem gondolja, hogy ő lenne az aki mindig mindenkinél be akar vágódni, hogy előrébb jusson. Pedig a külvilág gyakran ilyennek látja őt. Ő azt gondolja, hogy kedves és alkalmazkodó, ő az aki mindig a másik ember kedvére szeretne tenni. Ő saját magát az különböző élethelyzetekben mérleg személyiségnek éli meg, hiszen ez az aszcendense.

A deszcendenst sok asztrológiai iskola a párkapcsolat (VII.-ház) jellemzésére használja. Elterjedt az a nézet, hogy az aszcendens-deszcendens kapcsolat nagyon erős kapcsolati kötődést mutat. Ez természetesen „az ellentétek vonzzák egymást” elméletből is fakad. De aki mélyebbre akar ásni, az láthatja, hogy az ilyen kapcsolattal bíró személyek jobban megértik egymást. Egymásnak tükröt tartva, jobban tudnak azonosulni a partner személyiségének viselkedésformáival, mint más relációkkal rendelkezők.

Azok akik szeretnék megtudni, deszcendensüket azoknak sincs több dolga mint akik a horoszkópjuk más aspektusaira kíváncsiak. Születésük pontos helyét és idejét (perc, másodperc is!) kell tudniuk, és ez alapján elkészíttetnünk horoszkópunkat. (Persze az sem árt, ha egy hozzáértő személy segít kibogozni aztán, a benne lévő adatok miriádját.)

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Azurit

Az azurit egy úgynevezett meditációs, féldrágakő, ami a tudatunkra van hatással. Hozzá rendelt angyala Szadkiel. …

6 hozzászólás

 1. Érdekes. Hogyan lehet megtudni a deszcendesemet? :)

 2. Ha a következő oldalak valamelyikén beütöd a születési idődet és helyedet, akkor ki fogja adni a horoszkópodat és abból egyértelműen kiolvasható (az asc- aszcendensel szemben elhelyezkedő jegy az.),
  senkinek nem akarok reklámot csinálni, ezért a teljesség igénye nélkül néhány lehetőség:
  http://ezoterikus.hu/ingyen_horoszkop.php
  http://www.0800-horoscope.com/birthchart.php
  http://www.astro.com/cgi/ade.cgi?ract=xx687474703a2f2f7777772e617374726f2e636f6d2f6367692f63686172742e6367693f72733d333b627479703d77326777&lang=e&rs=3&btyp=w2gw
  http://alabe.com/freechart/
  http://www.aboutastro.com/cgi-bin/regjen_1.cgi?r=plgn302-rc&a=2010-05-17&gclid=CILs24ew_KkCFc0P3wodhRsDZA

 3. Hú igazi oroszlán vagyok. :)

  Születési jegy: Oroszlán
  Aszcendens: Oroszlán
  Mars a Oroszlán jegyben
  Merkúr a Oroszlán jegyben

  és van két ízeltlábú is: skorpió és rák :) :)

  Mi a Deszcendens-em?

  • Bocs, az utolsó kérdésre lemaradt a válasz. A Deszcendensed természetesen az Oroszlánnal elhelyezkedő jegy a Vízöntő.

 4. Az igazság az, hogy mindenkinek minden csillagjegy megjelenik a különböző életterületein. Mindenkiben van egy kicsi ez- és egy kicsi az. Ettől vagyunk mindannyian mások, viszont pont ettől viselkedhetünk nagyon hasonlóan is az élet egyes területein.

  Egyébként, ha valakinél ilyen erős az egyik jegy túlsúlya az egyik életterület fontosságát jelzi, és nem azt, hogy minden területen úgy is fog viselkedni. Az is nagyon fontos, a te példádat alapul véve, hogy a nap az aszcendens elött vagy után áll (a nap jelöli a születési jegyet ahogy te hívod) illetve ez a többi bolygóra is igaz. Lehet erről is kellene írnom valamit? :)

 5. sziasztok! szeretném megtudni, hogy pontosan mit jelent ha a descendensemen a chiron helyezkedik el? köszönöm!

Leave a Reply