Kezdőlap / Önismeret / Ezoterika / Aszcendens

Aszcendens

A nyugati asztrológiában az alapvető fontosságú napjegy mellett fontos pont, bár kevésbé ismert az aszcendens. Az aszcendens szó latin eredetű és felkelő pontot jelent. Abban az időpontban, amikor születtünk a horizont „rámutat” egy állatövi jegyre, ez az aszcendensünk. Hogy könnyebben megértsük: ha a napfelkelte pillanatában születünk január 1-én, akkor nem csak a napjegyünk lesz bak, hanem az aszcendensünk is.

Az aszcendenst jelentősége különböző az asztrológiai iskolákban. Egy azonban mindegyikben biztos, ettől a ponttól számolják a 12 házat. A házrendszer jelentősége pedig a következő. Amíg a jegyekben álló bolygók hatását a személyiségre értelmezzük, az házak azt is megmutatják, hogy a bolygók az élet mely területén fogják kifejteni hatásukat.

Az egyes ház csúcsa az aszcendens. Az egyes ház a személyiség vezérlője. Úgy is megfogalmazhatjuk, hogy ha a horoszkóp az életünk hajója a sors tengerén, akkor az aszcendens a hajó orra. Amennyiben valakinek a napjegye és az aszcendense is ugyan abba az állatövi jegybe esik számíthat rá, hogy egy napi horoszkóp (főként ha szakértő készítette) fokozottan igaz lesz rá. Azonban ha valaki éppen akkor születik, amikor a nap nyugodni készül akkor mindennek fogja érezni az elemzést csak találónak nem. Az aszcendenssel szemben ugyanis a nyugvó pont a deszcendes van, amely a személyiség kifelé mutatott képét mutatja meg.

Ez ellentmondásnak tűnhet de egy példán keresztül ezt is megpróbálom elmagyarázni. Egy szűz aszcendensű ember mindig megpróbálja megkeresni a tökéletes megoldást,ez mint tudjuk általában ritkán létezik. Ő kifelé ezért áldozatnak fog tűnni, olyannak, aki soha nem érzi jól magát az életére jellemző szituációban (hiszen nem találja a tökéletes megoldást). Ez az áldozat szerep már a halak sajátja ami pontosan a szűzzel szemben helyezkedik el így, ebben az esetben a nyugvó pont/deszcendes ebbe a jegybe fog esni.

Ha tovább kutakodunk más jelentőségét is találhatunk a felkelő pontnak. Vannak irányzatok, amely a pontosan meghatározott aszcendens alapján az életesemények bekövetkezésének időpontjára következtet. Van ahol a más emberekkel való kapcsolatot is vizsgálják ez alapján. Két összevetett horoszkópban például mutathatnak úgynevezett karmikus kapcsolatot két ember között.

Ha szeretnénk megtudni aszcendensünket, első lépésben meg kell tudnunk születésünk pontos idejét (a perc és másodperc is fontos!) illetve helyét. Nyílván ez utóbbi egyszerűbb, bár egy nagyobb város esetén még a kerületnek/városrésznek is jelentősége lehet.
Ezekből az adatokból képzett asztrológus, vagy a rendelkezésre álló programokból már könnyen kideríthetjük saját aszcendensünket és kezdődhet személyiségünk mélyebb megismerése.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Azurit

Az azurit egy úgynevezett meditációs, féldrágakő, ami a tudatunkra van hatással. Hozzá rendelt angyala Szadkiel. …

Leave a Reply