Kezdőlap / Művészet és kuktúra / Film / Drive – Gázt! (2011)

Drive – Gázt! (2011)

A dán Nicolas Winding Refn az idei évben elhozta Cannes-ból a legjobb rendezőnek járó díjat, pedig a mezőnyben olyan nevek szerepeltek, mint Pedro Almodóvar vagy Lars von Trier. A Drive, magyarul Gázt! című amerikai akciófilmjének bemutatója 2011. szeptember 15-én volt Magyarországon.

A film különös keveréke az akció és művészfilmnek. Aki egy pörgő akciófilmet vár, annak túl sok lesz benne a lassítás, vagy a nagytotál. Aki viszont a rendezőtől egyedi, eredeti megoldásokra számít, az szintén csalódni fog. A kritikák címszavai talán többet mondanak a történetről: „vérfoltos költészet”, „az autóskaszkadőr magányossága”, „halk szavú terminátor” és „flaszter-elégia”.

A nyolcvanas években játszódó történetben a sofőr (Ryan Gosling) nappal másodállásban autós kaszkadőrként keresi a kenyerét, főállásban éjszakai rablásoknál a menekülést biztosítja. Szokatlan szakmájában ő az egyik legkeresettebb, köszönhetően annak, hogy fejből ismeri Los Angeles zegzugos utcáit. Az elvégzendő feladatokat ügynöke, Shannon (Bryan Cranston) szervezi neki, aki igazából a nagy kitörést tervezi. Szerezni egy autót Drivernek, annak érdekében, hogy a profi versenyzők között indulhasson a versenypályán. Az üzletbe bevonja az egykori filmproducert, Bernie Rose-t (Albert Brooks), aki jelenleg piti gengszter. Ő viszont – miután látja, hogy mit tud a sofőr – hozni akarja barátját Ninot is.

rendező: Nicolas Winding Refn
forgatókönyvíró: Hossein Amini
zeneszerző: Cliff Martinez
operatőr: Newton Thomas Sigel

szereplő(k):
Ryan Gosling (Driver)
Bryan Cranston (Shannon)
Albert Brooks (Bernie Rose)
Ron Perlman (Nino)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Vágta

Vágta című színes amerikai családi dráma 1983-ban készült. A film eredeti címe Phar Lap. A …

Hozzászólás