Kezdőlap / Vitaminok / E-vitamin (tokoferol)

E-vitamin (tokoferol)

Az E vitamint termékenység-vitaminnak is szokták nevezni, a görög eredetű tokosz szó jelentése születés, a fero pedig hordozó, vivő, vagyis születéshordozó a szó szerinti fordítása.

Fő alkalmazási területe ezért a meddőség, a szexuális gyengeség, a nemzőképesség zavara, a koraszülés, nemi szervek fejlődési zavara, változókori panaszok orvoslása. Ezeken kívül is igen nagy az alkalmazási köre (gyógyszerként) és jelentősége a szervezetben: védi a májat a mérgek okozta elfajulástól; a hormontermelésben, az izmok és általában a sejtek anyagcseréjében játszik fontos szerepet.

Zsíroldékony vegyület, amely a májban, a zsírszövetekben, a szívben, az izmokban a herékben, a méhben, a vérben, valamint a mellékvesékben és az agyalapi mirigyben raktározódik.

Erélyes antioxidáns hatású, mint ilyen, meggátolja a telítetlen zsírok, továbbá az A-vitamin, a szelén, a két kéntartalmú aminosav, valamint a C-vitamin oxidációját.

Fokozza az A-vitamin hatását.
Fontos az értágító és alvadásgátló hatása.

Legjelentősebb E-vitamin-forrásaink: csírázó magvak, teljes gabonaliszt (Graham) és teljes kiőrlésű (Graham) lisztből készült kenyér, szója, tojás,búzacsíra csipkebogyó, dióbél, földimogyoró, gesztenye, mandula, napraforgóolaj, mák, tökmag, zöldség- és főzelékfélék (brokkoli, kapor, paraj, petrezselyem zöldje, zeller zöldje, stb).

Aki E-vitamint szed, hosszabb ideig megőrzi fiatalságát, mert késlelteti az oxidáció miatt bekövetkező öregedést.

Ezt a hatását a kozmetikai ipar is széles körben kihasználja.

Mérsékli a fáradtságot. Oxigénnel látja el a szervezetet és ezáltal fokozza az állóképességet.
Vizelethajtó hatása miatt csökkentheti a vérnyomást.
Enyhíti a lábikra- és lábizomgörcsöket.

Ezt mindenképpen olvasd el!

C-vitamin

A C-vitamin, vagy más néven aszkorbinsav nagyon fontos szerepet játszik a sejtek felépítésének folyamatában. Részt …

Hozzászólás