Egek ura

Az Egek ura (Up in the air) keserédes történet 2009-ből. Ryannek (George Clooney) nem mindennapi foglalkozása van. A hr-szakma egy különös szekciójában dolgozik: feladata, hogy felmondjon vadidegen embereknek a munkahelyükön. A férfi méltósággal végzi munkáját: nem érez semmiféle örömöt benne, hogy mások életét romba dönti, de nem is őrlődik miatta. Mivel a cége szerte a világban dolgozik, őt is bárhova küldhetik elvégezni a ’piszkos munkát’, ezért egy minden kötöttségtől, kapcsolattól mentes életmódot él. Mivel állandóan úton van, úgy érzi, a repülőgépek, a repülőtér az ő otthona. Mindaz, amire az életében szüksége lehet, elfér egy darab bőröndben és ezt mindig, mindenhová magával viszi. Ezt az életmódot, hogy az emberi kapcsolatoktól, az otthon melegétől, a megszokott, kedves tárgyaktól, emlékektől elszakítva él, ő maga választotta és példaértékűnek is tartja, hiszen különböző konferenciákon motiváló előadásokat tart a függetlenségről, az életünkben felhalmozott tárgyak, kapcsolatok feleslegességéről.
Van egy életcélja. Mivel állandóan repül, törzs-utas kártyájára szorgalmasan gyűjti a pontokat. Célja elérni a bűvös 10 millió mérföldes álomhatárt, mellyel a repülőtársaságnál bekerül egyfajta elitbe. Ezt a megszokott, berögzült életmódot két nő bonyolítja meg. Az egyik Alex, a szintén törzs-utas repülő, hozzá hasonlóan állandó mozgásban van, és nem vágyik komoly kapcsolatra. Mindkettejüknek megfelel az a fajta kapcsolat, amit egymásnak nyújthatnak, mikor néha sikerül összeegyeztetniük valahol egy-egy találkát: szex minden körítés, érzelem, vagy bonyodalom nélkül. Végül, miután Ryan egy esküvőre is magával viszi Alexet, kezdi úgy érezni, esetleg többet is akarna a nőtől; kérdés, hogy mit szól ehhez Alex?
A másik nő, aki akaratlanul is részesévé válik Ryan életének: Natalie (Anna Kendrick). A nő szintén Ryan cégénél dolgozik, és forradalmasítani akarja munkájukat. Rámutat egy gazdaságilag sokkal hatékonyabb módszerre: interneten, webkamerán keresztül bocsájt el egy alkalmazottat. Ez véget vethet a korábbi munkavégzés minden nehézségével: nincs utazás, nincs repülés, szálloda, nincs személyes találkozás. Igen ám, de nem hajlandó belegondolni, hogy ezt az egyébként is kegyetlen munkát nem lehet ennyire személytelenül végezni. Az alkalmazottakat épp eléggé megviseli az, ha váratlanul, sok év hűséges munka után egy idegen elbocsájtja. Ha ezt ráadásul ennyire gerinctelenül csinálják, azzal az illető önbecsülésének, és a világba vetett hitének egy végső kegyelemdöfést adnak. Ryan fel is háborodik a módszeren, és ráveszi Nataliet, hogy tartson vele néhány munkaútjára. A fiatal lányt komoly megrázkódtatások érik az úton, és kiderül, ő sem olyan kemény és kegyetlen, mint először tűnt.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hancock (2008)

A Will Smith által alakított szuperhős egyik szemszögből elég hétköznapi. Hancockból árad az alkohol szag, …

Hozzászólás