Kezdőlap / Utazás és szabadidő / Utazási tippek / Eger látnivalói: a Bazilika

Eger látnivalói: a Bazilika

Az egri Bazilika az ország harmadik legnagyobb temploma.1831 és 1836 között épült Hild József tervei alapján klasszicista stílusban. A helyén állt a Szent Mihály templom, amelyet a törökök mecsetté alakítottak át. 1687-ben újra keresztény templom lett.1713-ban teljesen átépítették, most már barokk stílusban. Az 1820-as években ezt a templomot lebontották és Pyrker érsek megbízta Hild Józsefet egy új templom terveinek elkészítésével.
Megállva a templom előtt a főhomlokzatot látjuk, amelyet az oszlopcsarnok ural. A korinthoszi oszlopok 17 m magasak. Felettük háromszög alakú oromzat található, amelyet Jézus életéből vett jelenetek díszítenek. Az oromzat felett három szobor áll, amelyek a Hit, a Remény és a Szeretet jelképei, valamint kétoldalt két szárnyas angyal, vagy más néven kerub. A szobrok készítője az olasz Casagrande volt. Casagrande munkái főleg vallásos témájú szobrok voltak. Az oszlopcsarnokhoz lépcsősor vezet, amelynek két oldalán négy monumentális szobrot láthatunk. A lépcsősor alján Szent István és Szent László, feljebb Péter és Pál apostolok szobrai állnak. Ezek a szobrok is Marco Casagrande munkái. Pál apostol kezében egy kardot tart, amely valóban vasból készült, Szilvásváradon.
A templom külső hossza 93 m, a szélessége 53 m. A szentélynél lévő két torony magassága 54 m, a belső hossza 80 m, szélessége a kereszthajóknál 41,5 m.
A templom főoltárának képét Joseph Danhauser készítette, Olajban főtt Szent Jánost ábrázolja. A mellékoltárok közül az első kettőt Kracker János Lukács készítette, a jobb oldali: Szent István felajánlja a koronát Szűz Máriának, a bal oldali: Szent László Madonnával. A többi mellékoltárok képeinek készítői olasz festők voltak: G. Schiavoni, M. Grigoletti, valamint Buzato.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Pápua Új-Gínea – egy ország, melybe minden belefér

Földünk második legnagyobb szigetének – ez tudniillik Új-Gínea – keleti felén és Melanézia mintegy 600 …

Hozzászólás