Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Elment szemünk fénye…

Elment szemünk fénye…

Gyász és búcsú egy kisbabától
A terhesség és a szülés az élet alapvető élményei. Vannak családok, ahol a szülés magában foglalja a halál megtapasztalását is. Egy kis¬baba elveszítése felfoghatatlanul mély fájdalommal jár. Az édesanya minden porcikájával a szoros anya-gyermek kapcsolatra készült, és most itt áll a gyermeke nélkül. Lehet, hogy holtan született, vagy a szülés utáni első órákban, napokban, hetekben, talán épp az Ön karjaiban halt meg. Úgy tűnik, a búcsú fájdalma, az üresség kibírhatatlan. A terhesség alatt kialakult kapcsolat hirtelen megszakad, és mély űr marad a helyén.
Kisbabáját elkísérte az életbe, majd a halálba – akár a terhesség alatt, akár a szülés után történt mindez. Az Ön testi közelsége nagyon fontos volt a kisbaba számára. Elbúcsúzott, de élete kitörölhetetlen emlék marad. Nagyon fontos, hogy az anya, az apa és a testvérek módot találjanak a búcsúzásra – hogy megfoghassák a kis¬babát, láthassák, hogy legyenek emlékeik róla és eltemethessék.
Teste visszatükrözi, ami a lelkében lejátszódik. Teste a szoptatásra készült fel és tejet termel. Ha a kisbaba rendszeres szopása elmarad, a tejtermelődés szép lassan magától abbamarad. Próbálja meg az anyatejet emlékként és gyászként értelmezni, és hagyja folyni, mint a könnyeit. Teremtsen lehetőséget a megkönnyebbülésre, legyen az egy zuhanyozás, fürdő, kényelmes ruhadarab, hűvös borogatások, gyengéd masszázs és a tej óvatos fejése. Épp csak annyit fejjen, amennyitől enyhülést érez, de ne többet, mert akkor fokozza a tejtermelést. Ügyeljen a kezdődő tejpangás előjeleire. Vegye igénybe egy szoptatási szaktanácsadó segítségét, aki tanácsokat ad Önnek az elapasztás lassú folyamatához.
Vágya és készenléte a szoptatásra segítséget jelenthet a történtek értelmezésében. A szoptatás mindig a mellre tétel és az elengedés váltakozása. Magához vette kisbabáját és tartotta, amikor annak volt itt az ideje, és most idejénél sokkal korábban el kell engednie. Ezekben a nehéz hetekben egy ismeretlen költő verse sejteti az élet és halál titkát:
Death can be likened to a mother
who, upon hearing the cry of her baby
gently shifts the infant from her right breast
to suckle it from the lefr.
(A halál olyan, mint egy anya, aki – mikor gyermeke sírását hallja
– gyengéden átsegíti a jobb melléről a balra, hogy onnan szoptassa
tovább.)

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kisgyermek fogalomalkotása

A fogalomalkotáshoz és a fogalmak alkalmazásához először meg kell értenie a gyereknek a „hasonló” és …

Hozzászólás