Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Emlőrák és a gyógyító szója

Emlőrák és a gyógyító szója

Kevesen tudják, hogy a nők hajlamosabbak szívbetegségre, mint az emlőrákra- máig is ez utóbbi számít az egyik legrettegettebb betegségnek.
A tüdőrák után ez a ráktípus a leggyakoribb a nők körében, megelőzésének módjait azonban még mindig kevesen ismerik.
Az emlőrák kockázatát számos tényező befolyásolja.
Ilyen az életkor, a korábbi betegségek, az első menses és a klimax időpontja, az, hogy az illető szült-e, szedett-e fogamzásgátló tablettát vagy kapott-e hormonpótló kezelést.
Rontja az esélyeket a családi halmozottság(az öröklött hajlam),az, hogy hordozza-e az egyén a „emlőrákgének „ valamelyikét, a BRCA1-et vagy BRCA2-t (igaz, ezek az eseteknek csupán 5-10 százalékában játszanak közvetlenül szerepet a betegségben.)
Szó sincs azonban, hogy ne lehetne elkerülni a bajt, ha valakinél sok a kockázati tényező. (amennyiben már kialakult a rosszindulatú daganat, gyakran eredményesen kezelhető, ha az emlő havi rendszeres önvizsgálatával és az évente végzett mammográfiás szűrővizsgálattal időben kimutatják.)
A megelőzésben fontos szerepet kaphat a táplálkozás.
A tudósok jelenleg is kutatják, mely élelmiszerek nyújthatják a leghatékonyabb védelmet,
az azonban már biztos, hogy a több gyümölcs, zöldség, teljes kiőrlésű lisztből készült termékek
és sovány húsok fagyasztása, ugyanakkor a telített és transzzsírok bevitelének radikális csökkenése számos betegség, így a rák ellen is védhet.
Ennek oka valószínűleg az, hogy a gyümölcsök és zöldségek különösen sok olyan fitovegyületet tartalmaznak, amelyről bebizonyosodott, hogy kifejezetten rákellenes hatású, s a növényi táplálékokban gazdag étrend eleve kevesebb energiát és zsiradékot tartalmaz.
Ez azért is fontos, mert az egyik dolog, amit az emlőrákról biztosan lehet tudni, az az, hogy kockázatát az elhízás-főleg idősebb korban- drámai mértékben növeli.
Sajnos a mellrák sok vonatkozásában tehetetlenek vagyunk. Amit viszont mindenki megtehet-sőt mindenképpen meg is kell tenni-,hogy odafigyel arra, mit és mennyit szik.

A titokzatos szója

A szója valóban véd a mellrák ellen?
Lehetséges, de hatása függ az életkortól, hogy mióta fogyasztjuk. A szója fitoösztrogéneket tartalmaz, amelyek valószínűleg csökkentik a szervezetben jelen lévő lévő ösztrogén mennyiségét.,ezáltal segítenek az emlőrák megelőzésében.
Az onkológusok azonban úgy vélik, hogy az ázsiai nők körében azért ritkább ez a betegség, mert kicsi koruktól fogva sok szóját esznek, míg Nyugaton a nők többsége legfeljebb felnőtt korában ismerkedik meg ezzel a táplálékkal.
Az elmélet szerint a szója fitovegyületet a fejlődésben lévő mell szöveteit megváltoztatják, oly módon, hogy ellenállóbbá teszik a karcinogén anyagokkal szemben.
Sajnos azonban e vegyületeknek a már kialakult mellszövet védelmében nincs jelentős hatásuk.
Ettől azonban a szójaevés még segíthet, ha közvetett módon is.
Ha mondjuk sült hús helyett tofut fogyasztunk, azzal kevesebb telített zsírsav és alacsonyabb kalóriaértékű táplálék kerül a szervezetbe, így megőrizhető az egészséges testsúly- mindezzel pedig csökkenthető a mellrák kialakulásának általános kockázata.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Bárányhimlő

A bárányhimlő fertőző vírusos betegség. A fertőzésen a gyermekek nagy része átesik. A bárányhimlő vírusa …

Leave a Reply