Kezdőlap / Tag Archives: szója

Tag Archives: szója

Emlőrák és a gyógyító szója

Kevesen tudják, hogy a nők hajlamosabbak szívbetegségre, mint az emlőrákra- máig is ez utóbbi számít az egyik legrettegettebb betegségnek. A tüdőrák után ez a ráktípus a leggyakoribb a nők körében, megelőzésének módjait azonban még mindig kevesen ismerik. Az emlőrák kockázatát számos tényező befolyásolja. Ilyen az életkor, a korábbi betegségek, az …

Érdekel a cikk folytatása? »

Hogy mondják vegánul a brassóit?

A brassói tipikusan húsétel – gondoljuk mi amatőrök. De a finomra pirított húst kihagyva is nagyon ízletes fogás lehet, ha használjuk a fantáziánkat. Na meg az alábbi gombás brassói receptjét. Hozzávalók 50 dkg gomba 40 dkg zöldborsó 1 konzerv kukorica 1 fej apróra vágott vöröshagyma 1 gerezd fokhagyma pirospaprika só, …

Érdekel a cikk folytatása? »

Lúgosító fogyókúra

A szervezetünk lúgos állapotban jobban érzi magát, nagyobb a stressz bíró képességünk, és jobban bírjuk a mindennapok megpróbáltatásait. Ezért is jöttek rá arra, hogy lúgosító fogyókúrával könnyebb és nagyobb hatásfokú a fogyás. Egy olyan fogyókúrás módszer ez, mellyel az egész testünket meg tudjuk tisztítani. Több efféle fogyasztó ital van a …

Érdekel a cikk folytatása? »

A Kínai étkezés

A Kínai ételek és az étkezés sok ember számára már ismeretes a világon, de mégis vannak olyan szokásaik és módszereik, amikről nem sokat tudunk. Számos oka van annak, hogy Kelet-Ázsiában ritkább az elhízás és a helytelen táplálkozással kapcsolatos betegség, mint az egész világon. Ez azért van így ugyanis sokkal kevesebb …

Érdekel a cikk folytatása? »

Tápanyagallergia

Allergénjeik azonban általában nem hőstabilak, így a sütés-főzés csökkentheti allergiát okozó hatásukat. Gyakran – hasonlóan a sárgarépához – illóolajuk okoz nem allergiás úton bórviszketést és vörösséget. Az ételallergiás mindenesetre csak nagyon óvatosan használja a fűszereket, mert hatásuk provokálhatja a tüneteket. Figyeljen arra is, milyen fűszeres italokat, édességeket fogyaszt. Sőt, a …

Érdekel a cikk folytatása? »

A burgonya a legjobb étel

A burgonyára igen kevés ember érzékeny, ezért ez a tápanyag allergiások diétájának egyik alapétele. A gabonafélék termése szintén ritka az allergia, nem szabad összetévesztenünk a búza által okozott gluténérzékenységgel. A glutén a búza egyik fehérje alkotórésze. Néhány betegnél olyan immunreakciót indít be a bélcsatornában, melynek következtében a táplálék felszívódásáért felelős …

Érdekel a cikk folytatása? »

Allergizáló tápanyagfehérjék

Újabban nagyon gyakran tapasztalunk allergiás reakciókat a mogyorófélékre, különösen az amerikai mogyoróra. Az ok feltehetően a széles körben elterjedt szokás: a televízió előtti nassolás. Ha vendégségbe megyünk, rögtön előkerül a sós mogyoró, a kesudió és egyéb magvak, így az arra érzékenyek könnyen hozzájutnak allergénforrásukhoz. Hasonlóan az egyéb tápanyagokhoz, a mogyorófélék …

Érdekel a cikk folytatása? »

A hal márpedig egészséges!

Néhány évtizede még inkább csak édesvízi halakat fogyaszthattunk, ma már sokféle tengeri hal húsához is hozzájuthatunk. A kutatók között éles vita folyik arról, hogy vajon az édesvízi halak és a tengeri halak ugyanazon allergénnel váltják-e ki a tüneteket. A vita nem eldöntött. Az egyik tábor szerint a halakban van egy …

Érdekel a cikk folytatása? »

A tyúktojás allergia

A tojásallergia általában hat hónapos kor után derül ki, mikor az anya megkezdi a tej pótlását különböző főzelékek feltétek formájában. Nagyon nehéz eldönteni, hogy a tojásfehérje vagy a sárgája okozza-e a panaszokat, noha, biokémiai értelemben véve eltérő fehérjékből állnak. Mégis elmondhatjuk, hogy leggyakrabban a tojásfehérjében található fehérjékre, az ovalbuminra, az …

Érdekel a cikk folytatása? »

A szója fontossága

A szója ma már mindenféle formában, sót félkész ételek formájában is kapható. Feltehető, hogy olcsósága miatt terjedt el mind az élelmiszeriparban, mind a kereskedelemben. Kétségtelen, teljes értékű növényi fehérjének tekinthető, így a szójára nem érzékenyeknek nagyon egészséges táplálék. Sajnos, a szója gyakran okoz allergiát. A tehéntejre allergiások nagy százaléka érzékeny …

Érdekel a cikk folytatása? »