Kezdőlap / Egészség és fitness / Allergiák / Allergizáló tápanyagfehérjék

Allergizáló tápanyagfehérjék

Újabban nagyon gyakran tapasztalunk allergiás reakciókat a mogyorófélékre, különösen az amerikai mogyoróra. Az ok feltehetően a széles körben elterjedt szokás: a televízió előtti nassolás. Ha vendégségbe megyünk, rögtön előkerül a sós mogyoró, a kesudió és egyéb magvak, így az arra érzékenyek könnyen hozzájutnak allergénforrásukhoz.
Hasonlóan az egyéb tápanyagokhoz, a mogyorófélék néha komoly tüneteket is okozhatnak, anafilaxiás sokkban végződő esetek is előfordultak már. Ha a beteg nem veszi komolyan a figyelmeztetést, nagy mennyiségben eszik a magvakból, súlyos állapotban kerülhet kórházba.
Enyhébb eseteket nehéz felfedezni, mert gyakran nem azonnal jelentkezik a hatás, hanem később, több órával az elfogyasztás után. Ilyenkor nem könnyű kideríteni, melyik étel lehetett a bűnös. A mogyorófélék – zsírtartalmuk miatt a nehezen emészthető ételféleségek közé tartoznak, ezért az sem mindegy, hogy milyen mennyiségben fogyasztjuk őket. Ha nagyon megterheljük a gyomrunkat, akkor – akárcsak a húsvéti tojás esetéhen – könnyen előfordulhat, hogy, a szervezetünk számára idegen fehérjék is felszívódnak, és panaszt okoznak nem valódi allergiás mechanizmussal.
Allergiás tünetet válthat ki a napraforgómag, a pisztácia és a dió is.
A dió a szálüregben hólyagos elváltozásokat okozhat, de bármilyen allergiás tünetet is előidézhet. A mák elsősorban nem valódi allergiát okoz, hanem – az eperhez hasonlóan – direkt módon hisztamint szabadít fel a szervezetben, s így tünetei hasonlítanak az allergiához.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Takarítsuk ki magunkat az allergiából

Ha folyamatosan tüsszögünk, köhögünk, könnyezik a szemünk, ideje gyanakodnunk arra, hogy bizony ez nem megfázás, …

Leave a Reply