Kezdőlap / Egészség és fitness / Allergiák / A szója fontossága

A szója fontossága

A szója ma már mindenféle formában, sót félkész ételek formájában is kapható. Feltehető, hogy olcsósága miatt terjedt el mind az élelmiszeriparban, mind a kereskedelemben. Kétségtelen, teljes értékű növényi fehérjének tekinthető, így a szójára nem érzékenyeknek nagyon egészséges táplálék. Sajnos, a szója gyakran okoz allergiát. A tehéntejre allergiások nagy százaléka érzékeny a szójára is.
A szójában kétféle fehérje is van, mely allergiát okozhat. Ezek ellenállnak a magas hőmérsékletnek is, ezért főzés, sütés után is megőrzik allergizáló tulajdonságaikat. Mivel az élelmiszeriparban vagy tejporadalékot tesznek a szalámiba és a felvágott árukba, vagy szóját, nehéz olyan húsforráshoz hozzájutni, amely a betegnek ne lenne ártalmas. Ráadásul az esetek döntő többségében a kereskedő sem tudja húsárujának összetételét. A szója nem létfontosságú táplálék, az allergiások tehát nyugodtan kihagyhatják étrendjükből. Sokat segítene nekik az élelmiszeripar, ha a termékeken fel lennének tüntetve a pontos összetevők, vagy ha gyártanának tisztán húsból készült felvágottakat.
A szója a tehéntejhez hasonlóan változatos klinikai tüneteket okozhat. Ha a csecsemő tehéntej- és szójaallergiában szenved, felmerül a kérdés, egyáltalán milyen tápszert adhatunk neki. Újabban kaphatók hidrolizált fehérjék felhasználásával készült tápszerek, amelyek igen kevéssé allergizálnak. Sajnos előfordulhat, hogy a gyári kezelés során nem tökéletesen bontották el a fehérjéket, s így az ilyen tápszer is panaszt okozhat.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Takarítsuk ki magunkat az allergiából

Ha folyamatosan tüsszögünk, köhögünk, könnyezik a szemünk, ideje gyanakodnunk arra, hogy bizony ez nem megfázás, …

Leave a Reply