Tempeh

Bár a tempeh nyugaton viszonylag újdonságnak számít, Ázsiában már évszázadok óta fogyasztják ezt az igen egészséges és tápláló szójaterméket. Nálunk leginkább a vegetáriánus vagy natúr táplálkozás hívei használják elsősorban.

A tempeh főtt és enyhén erjesztett szójából készül, amit pogácsa alakúra formáznak. A legtöbb gyártó valamilyen gabonát is tesz bele, például árpát, valamint fűszereket vagy más ízesítőt. Annak ellenére, hogy szójából készült, van egy enyhe, különleges íze önmagában is, a tofuval szemben, ami szinte teljesen ízelen. Ha valaki nem szereti a tofut, használhat helyette inkább tempeh-t, mert ugyanúgy magas a protein- és kalciumtartalma, viszont van egy jellegzetes, mogyorószerű íze.

Hogyan haszáljuk a tempeh-t? Mivel alacsony zsír-, de magas fehérjetartalmú táplálék, sok vegetáriánus rendszeresen fogyasztja. Tehetjük minden olyan ételbe, amihez tofut használunk, kisüthetjük olajban, keverhetjük levesekbe, párolt zöldségételekbe. Mivel a tempeh szilárd, legjobb, ha kisebb, legfeljebb 2 centiméteres kockákra vágjuk, és így keverjük hozzá az ételeinkhez. Főleg bioboltokban juthatunk hozzá, hűtőben tároljuk felhasználásig.
Tápértéke függ a gyártótól és attól, hogy adtak-e hozzá a szóján kívül mást is, de általában egy adag tempeh (1oo gramm) körülbelül 2oo kcal-t jelent, tartalmaz 18,2 gramm fehérjét (ami még több, mint a tofu fehérjetartalma), vas- és kalciumtartalma az RDA által ajánlott értéknek 1o százaléka. Mint a legtöbb növényi élelmiszer, koleszterinmentes.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Almaecet

Az almaecetről sokunknak a fogyókúra jut eszünkbe. Valóban sokan alkalmazzák sikerrel, de azon kívül, hogy …

Leave a Reply