Tápanyagallergia

Allergénjeik azonban általában nem hőstabilak, így a sütés-főzés csökkentheti allergiát okozó hatásukat. Gyakran – hasonlóan a sárgarépához – illóolajuk okoz nem allergiás úton bórviszketést és vörösséget. Az ételallergiás mindenesetre csak nagyon óvatosan használja a fűszereket, mert hatásuk provokálhatja a tüneteket. Figyeljen arra is, milyen fűszeres italokat, édességeket fogyaszt. Sőt, a különféle kölnik és krémek is tartalmazhatnak különleges fűszereket, melyek kontakt ekcémát okozhatnak.
Gyakran előfordul – elsősorban felnőtt betegeknél -, hogy a betegség hátterében nem valódi tápanyagallergia rejtőzik, hanem úgynevezett intolerancia, azaz alacsony tűrőképesség. Ez a kifejezés azt jelenti, hogy bizonyos kémiai anyagok – közvetlen vagy közvetett módon károsítva a bélcsatornát – bejutnak a szervezetbe, s ott az allergiához hasonló tüneteket és betegségeket okoznak. Számtalan ilyen anyag létezik, még olyan is, amelyből kis mennyiség nem jelent semmilyen problémát, az emésztést megterhelve azonban panaszt okozhat. A legismertebb példa erre a túlzott alkoholfogyasztás. Nagyon gyakori panasz, hogy egy-egy átdorbézolt éjszaka urán a páciensen csalánkiütés jelentkezik. 
A különféle vírusok és baktériumok is előidézhetnek átmeneti bélfalkárosodást, allergiához hasonló tüneteket váltva ki ezzel.
Az úgynevezett pszeudo-, vagy, álallergia akkor is bekövetkezhet, ha az egyénnek valamilyen emésztőnedv- (enzim-) hiánya vagy károsodása van. Nagyon gyakran összekeverik például a valódi tejallergiát a tejintoleranciával.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Takarítsuk ki magunkat az allergiából

Ha folyamatosan tüsszögünk, köhögünk, könnyezik a szemünk, ideje gyanakodnunk arra, hogy bizony ez nem megfázás, …

Leave a Reply