Kezdőlap / Egészség és fitness / Allergiák / Az asztma egyensúlyban tartása

Az asztma egyensúlyban tartása

Ma már arra is lehetőség van, hogy a beteg naponta saját maga ellenőrizze állapotát a csúcsáramlásmérő készülék segítségével. Erős fúvás hatására a készüléken levő mutató elmozdul, és leolvasható a csúcsáramlási érték, az orvos által adott táblázatban pedig kikeresheted, hogy megfelel-e ez a normális értéknek. Ez fontos napi tevékenysége az asztmásnak, hiszen a készülék már
az enyhe elváltozásokat is jelzi. A rosszabb csúcsáramlási érték figyelmezteti a beteget arra, hogy nem megfelelő a gyógyszeres beállítása, vagy arra, hogy az asztmás roham közeledik. A készülék mellé naplót is adnak, melyben a beteg naponta rögzítheti az adatokat. A havi konzultációra elvitt napló jól mutatja a beteg állapotát, ami értékes segítség a kezelőorvosnak.

Mit tehet az asztmás azért, hogy állapota tartósan egyensúlyban maradjon?
Nagyon sok múlik például azon, hogy helyesen használja a gyógyszereit. A tapasztalat azt mutatja, hogy a betegek egy része össze-vissza szedi azokat a gyógyszereket, amelyeket az orvos felírt. Ebben természetesen nemcsak a beteg hibás, hanem az egészségügyi személyzet is, ha nem adja meg a szükséges útmutatást.
A háziorvost nem árt tájékoztatni arról, hogy allergológiai kivizsgálás történt, és arról, milyen gyógyszereket írt fel az allergológus.
Gyakori hiba, hogy az allergológus által gyógyszerre beállított gyermeket lázas fertőzés miatt a szülők elviszik a háziorvoshoz, és elfelejtik elmondani neki, hogy mit szed a gyermek, az orvos pedig gyanútlanul felír olyan gyógyszereket, melyek a korábban beállítottakkal együtt súlyos mellékhatásokat okozhatnak.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ételallergia

Az allergia görög eredetű szó. A régi görögök azon az elven voltak, hogy az allergiás …

Leave a Reply