Kezdőlap / Egészség és fitness / Allergiák / Milyen tünetei vannak az asztmának?

Milyen tünetei vannak az asztmának?

Az enyhe hörgőizomgörcsöt sok beteg nem fulladásnak érzi, hanem mellkasi nyomásról és feszülésről számol be. A klasszikus megjelenési forma a hajnali és reggeli nehézlégzés, mely általában köhögéssel is együtt jár.
A köhögés meglehetősen kínzó lehet, és spontán vagy gyógyszerek hatására a betegnek gyakran sikerül sűrű, tapadós váladékot felköhögnie. A rohamok időtartama és erőssége változó lehet, nemegyszer azonban súlyos állapot alakul ki, mely órákig, esetleg napokig eltarthat. Ezt nevezzük asztmás státusnak. Ilyenkor – a hörgőizomgörcs mellett – duzzadttá válik a beteg hörgőfala, és
igen bő váladék képződik, ami akadályozza a légzést. A roham elmúltával a beteg teljesen tünetmentessé válik, felnőttkori krónikus állapotban azonban a légurak beszűkültek maradhatnak.
Nagyon gyakran jár együtt az asztma allergiás náthával, gyermekkorban pedig bőrgyulladással.
Az asztma kóreredetének tisztázásában a szokásos allergoIógiai kivizsgálás mellett igen nagy szerepe van a légzésfunkciós vizsgálatoknak is. Ezek megmutatják, hogy a beteg nagy és kis légutaiban milyenek az áramlási viszonyok, és belélegzéskor mennyi levegő kerül a tüdőbe. Ennek segítségével megállapítható, hogy nincs-e a beteg légutaiban akadály vagy szűkület, amely
csökkenti a beszívott levegő mennyiségér és a légzés sebességét. Választ kaphatunk arra, hogy a beteg hörgőizomgörcse milyen mértékben akadályozza a levegő be- és kijutását. Ha a hörgőkeresztmetszet átmérője beszűkül, akkor az áramlási sebesség csökken, és a bent lévő levegő is nehezebben távozik el.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ételallergia

Az allergia görög eredetű szó. A régi görögök azon az elven voltak, hogy az allergiás …

Leave a Reply