Epilepszia

Az epilepszia ijesztő rohamokban jelentkező idegrendszeri megbetegedés. A rohamok között a gyermek tünetmentes. A rohamok akkor jelentkeznek, amikor az agy normális tevékenységében zavar keletkezik. Az epilepsziás rohamnak két fő formája van:
A grand mai ,,nagy” roham – visszatérő, egész testre kiterjedő rángógörcs. Öntudatvesztéssel kezdődik, egy percnyi, vagy még rövidebb ideig tartó megmerevedéssel folytatódik, amelyet kb. 5-10 percig a végtagok ütemes rángása,fogak görcsös összeszorítása (amikor is a gyermek elharaphatja a nyelvét), bevizelés és a száj habzása követ. Ezután a gyermek rendszerint elalszik.
Az epilepszia petit mal („kis roham”) formájában nincsenek nagy rángógörcsök. Az öntudatlan állapot mindössze egy-két másodpercig tart, ami alatt a gyerek szeme megüvegesedik; úgy tűnik, nem lát, nem hall semmit. A betegségnek ezt a formáját gyakran nem ismerik fel, nem diagnosztizálják epilepsziának. Noha a betegség méreteiben nem közelíti meg a grand mal rángógörcseit, a gyakori petit mal roham megzavarhatja a gyerek életét, ronthatja szellemi és fizikai teljesítményét. A családon belül is gyakran fellelhető az epilepszia egyik vagy másik formája és általában nem jár szellemi fogyatékossággal.
Az epilepsziának ezenkívül még számos, gyakran bizarr megnyilvánulási formái ismertek.

Mi a teendő?
Grand mal (,nagy”) rohamnál
Óvjuk a gyermeket minden sérüléstől: toljuk távolabbra a bútorokat, nehogy rángatódzó végtagjai kemény tárgyakba ütközzenek.
Nyakán és mellén lazítsuk meg a ruháját. Maradjunk a gyermekkel a roham égéig.
Ne próbáljuk összeszorított fogait szétfeszíteni, vagy bármit a szájába tenni. Ha a nyelvét elharapja, azt úgysem tudjuk megakadályozni, mert az általában a roham elején következik be.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Herpesz veszély nyáron

A nyári ajakherpesz a leggyakrabban a megszokott behatásokon kívül a napsütés, illetve a napégés hatására …

Leave a Reply