Elhízás

Egy gyereket akkor nevezünk elhízottnak vagy túlsúlyosnak, ha magasságának és életkorának átlagos súlyánál 20%-kal többet nyom. Olyan gyerekeket, akiknek kis pocakjuk és pufók arcuk van – mindkettő gyakori jelenség öt éven aluliaknál nem tekintünk elhízottnak. Az elhízottságot arról lehet legkönnyebben felismerni, vannak-e zsírpárnák a gyerek karján és combján. Ha igen, akkor alighanem túlsúlyos a gyerek.
Csecsemők és kisgyerekek elhízása ritkán vezethető vissza családi hajlamra vagy hormonbetegségre. Csaknem minden esetben a helytelen táplálás, a túletetés következménye.

Súlyosnak tekinthető-e?
A gyerek elhízása komoly probléma. Pajtásainak gúnyolódása érzelmi feszültségben tartja a gyereket. S ami ennél is fontosabb: kövér gyerekből többnyire kövér felnőtt lesz, aki jobban ki van téve a szívbetegség, magas vérnyomás és ízületi rendellenesség veszélyének.

Mi a teendő?
Vegyük szemügyre, vannak-e zsírpárnák a gyerek karján, combján és a mellkasán. Ellenőrizzük a gyerek étrendjét. Iktassuk ki a magas kalóriatartalmú ételeket.
Hasonlítsuk össze a gyereket játszótársaival: mozog-e annyit, mint kortársai.
• Az életkornak megfelelő átlagsúlynál húsz vagy több százalékkal nagyobb testsúly.
• Zsírpárnaképződés a combon, a karon, a mellen és az állon.
• Intenzív mozgás után kifulladás.

Mikor forduljunk orvoshoz?
Ha súlyprobléma mutatkozik gyermekénél, forduljon mielőbb orvoshoz.

Mit várhatunk az orvostól?
• Az orvos megvizsgálja a gyereket. Abban a ritka esetben, amikor az elhízás hormonzavarnak tulajdonítható, az orvos endokrinológushoz (hormonzavarokkal foglalkozó specialistához) irányítja a gyereket.
• Ha nem gyanakszik betegségre, az orvos változtatást javasol a gyermek étrendjében, és testmozgásra, sportolásra buzdít.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Herpesz veszély nyáron

A nyári ajakherpesz a leggyakrabban a megszokott behatásokon kívül a napsütés, illetve a napégés hatására …

Leave a Reply