Kezdőlap / Oktatás / Felnőttoktatás / Esély, egyben lehetőség

Esély, egyben lehetőség

Az Európai Unió kiemelten támogatja az „egész életen át tartó tanulás” elvét és programjait. A cél az, hogy a munkavállalók, álláskeresők versenyképesek legyenek a munkaerőpiacon, igazodjanak az itt végbemenő rohamos változásokhoz.
Mára a munkaerőpiacon számos felnőttképző intézmény vetette meg a lábát, ez is jelzi, hogy a felnőttképzésre igen nagy az igény. Maga a felnőttképzés alapvetően azok számára kínál ismeretszerzési lehetőséget, akik tankötelezettségüket teljesítették. Fontos jellemzője a felnőttképzés intézményének, hogy kínálatával az egyéni igényekhez igazodik, hiszen egész más képzés szükséges például annak, akinek valamilyen ismeret hiányzik bizonyos munkakör ellátásához, és csak pótolni kell azt, vagy annak, aki folyamatos szakmai képzést igényel, esetleg egy új szakmát szeretne elsajátítani.
Az álláskeresők egy része azért nem talál munkahelyet, mert nem piacképes a tudása, vagy nem rendelkezik egy területen kellő szakmai felkészültséggel. Nekik a munkaügyi központok nyújthatnak támogatást, akár munkaviszony mellett is.
Ma már mindenki hitetlenkedve fogadja, ha valaki 20 éve dolgozik ugyanazon a munkahelyen. A munkahelyek sorra szűnnek meg, átalakulnak, ezért igen könnyű utcára kerülni. A gyors változások egyben azt is eredményezik, hogy a dolgozók megelégelve a bizonytalanságot, ráunnak egy-egy munkaterületre, és maguk akarnak változtatni. Különösen igaz ez a fiatal diplomásokra, akikről azt tartják, csoda, ha 5 évig kitartanak egy munkahelyen.
A régebben szerzett tudásunk el is avulhat, telítődik a munkaerőpiac, nincs már szükség rá.
A cél nélküli oktatás illetve tanulás azonban a felnőttképzésben sem vezet eredményre. A kulcsszó a piacképesség. Ha nem piacképes tudást igyekszünk megszerezni, csak tovább nő az esélytelenségünk. Ha viszont piacképes tudásra teszünk szert a felnőttoktatás során, sikeresek lehetünk a munkaerőpiacon.
A mai felgyorsult és bizonytalanságokkal teli világban nem árt, ha több lábon állunk, többféle tudás megszerzésével biztosítjuk be magunkat. Ezek akár merőben más szakmák is lehetnek.
Az oktatási szakemberek véleménye szerint a jelenlegi gazdasági válság egyértelműen alkalmas arra, hogy az emberek gyarapítsák tudásukat, megteremtve ezzel annak lehetőségét, mielőbb kilábaljanak a munkanélküliségből.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Tanulni áprili tréfa?

Aki felnőttkorban adja a fejét tanulásra, az vagy későn ébredt tudatára annak, hogy tanulás nélkül …

Leave a Reply