Kezdőlap / Önismeret / Stressz kezelése / Aromaterápiával a stresz ellen

Aromaterápiával a stresz ellen

Az aromaterápia az alternatív gyógyászat egyik népszerű ága. Bárhol alkalmazható, otthon, az irodában, autóban, ha úgy érezzük, az illóolajok illatára van szükségünk egy kis feltöltődéshez. Az agyunk az illatokat kétszer olyan gyorsan észleli, mint a fájdalmat. A szaglás az az érzékszerv, amely az információt egyenesen az idegrendszerhez juttatja. Az illóolajok molekulái számára tehát egyenes az út az agyunk olyan részeihez, amelyek az érzelmeket és az emlékezést irányítják, emiatt tud olyan hatásos lenni az aromaterápia.
A stessz gyengíti szervezetünk természetes védelmi rendszerét, és könnyebben megbetegszünk. Jó, ha a stressz csökkentésére kipróbáljuk az illóolajokat. A legjobb a természetes levendula, bazsalikom, geránium vagy rózsaolaj erre a célra. Tegyünk hét cseppet a fürdővizünkbe, mielőtt a kádba ülnénk. Gyernekeknek és időseknek 4 csepp elegendő. Borogatást is készíthetünk: tegyünk meleg vízbe néhány csepp illóolajat, és az ezzel a vízzel átnedvesített törölközőt helyezzük nyakunkra vagy hátunkra. Aromamécsesbe cseppentve az egész szoba levegőjét illatosíthatjuk, ha ilyenünk nincs vagy nincs kéznél, egy meleg vízzel telt edény is jó. Ha nem otthon vagyunk, tehetünk pár cseppet egy vattakorongra, hogy belélegezzük róla a nyugtató illatokat.
Ha a stressz hatására depressziósnak érezzük magunkat, próbáljuk ki a kedélyjavító hatású édesnarancs, citrom, borsmenta vagy a fahéj illóolaját. Készíthetünk velük hideg vizes borogatást is (érdemes bőrpróbát végezni minden új illóolajjal, mert bőrrel érintkezve egyéni érzékenységtől függően némelyik irritáló lehet, különösen a fahéj).

Ezt mindenképpen olvasd el!

Stresszoldás a vizsgaidőszakban

A főiskolai, egyetemi évek alatt a vizsgaidőszakokban a hallgatók rendkívül stresszes időszakot élnek át, a …

Hozzászólás