Kezdőlap / Társadalom / Esőerdei népek Ázsiában

Esőerdei népek Ázsiában

Ázsia a legsűrűbben lakott kontinens a világon. A túlnépesedések hatására sokan erdős területekre kényszerültek költözni, ahol azonban beleütközhetnek néhány ott maradt erdőlakóval. Délkelet-Ázsia eredeti őslakosai sötét bőrű, göndör hajú, széles orrú ausztraloidok voltak, akik közül néhány csoport Ausztráliát is benépesítette. Nem földművelők voltak, hanem vadászok, de számos növényt használtak mind étkezési, mind gyógyászati vagy egyéb célra. Ezek a népek a terjedő civilizáció hatására mélyen az esőerdő belsejébe szorultak. Mára az ázsiai esőerdők lakói kis számban is csak a Maláj-félszigeten, Borneón, az Andaman-szigeteken, a Fülöp-szigeteken és Új-Guineán találhatóak meg.
Az ausztraloid népeket körülbelül hétezer évvel ezelőtt az esőerdő mélyére kényszerítették azok a földművelők – a protomalájok -, akik Indiából és Burmából vándoroltak be. A protomalájoknak barna bőrük, hullámos hajuk és inkább kaukázusiakra hasonlító vonásaik voltak, az első földművelők az új területen. Később, 5000-3000 évvel ezelőtt a deutero-malájok érkeztek ide Dél-Kínából. Ők mongoloid vonásokkal rendelkeztek, ma Délkelet-Ázsia népességének nagy része az ő leszárazottaik közül való, szinte egy sem él közülük az esőerdőkben.
Ázsia nagy népessége miatt az esőerdőkben élő törzsi népek közül nagyon kevesen tudják teljesen a hagyományos életvitelüket folytatni, bár nagyon sok mindent megőriztek abból. Mint sok természeti nép, ők is úgy hiszik, hogy szoros szellemi kapcsolat van az emberek és állatok között, és hogy szellemük átköltözhet egy állat testébe alvás alatt vagy a halál után. Sámánjaik transzba merülve veszik fel a kapcsolatot a szellemekkel. A sámán gyakran a tigris alakját ölti magára (annak is öltözik), mint ahogyan az Újvilág sámánjai a jaguárét.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Rio de Janeiro városa

A várost spanyol telepesek alapították 1565-ben. Jelenleg 6,230 millió lakosa van és a város területe …

Hozzászólás