Kezdőlap / Utazás és szabadidő / Fedezd fel a hencidai Csere-erdőt!

Fedezd fel a hencidai Csere-erdőt!

Az erdő a Tisza és a Körösök árterében, a Bihari-sík területén fekszik, a Nagy-Alföld legmélyebb teknőjében.
A terület a múlt századi lecsapolásokig, ármentesítésekig mocsaras, lápos terület volt. Igen gazdag volt vízi élővilága.
A lecsapolások után az állandó vízborítottság megszűnt. Kotus és szikes területek nagy számban maradtak vissza. Élővilága is jelentősen megváltozott. Az egykori tölgyesekből csupán néhány úgynevezett hagyásfa maradt vissza.
A Csere-erdő természetvédelmi területté nyilvánították, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságának fennhatósága alá tartozik. Teljes területe 106, 8 ha.

Jellegzetesebb növényei:
Kora tavasztól késő őszig sűrű gyep uralkodik, különösen esősebb nyár esetén. Az aljnövényzetben több gombafaj is megtalálható. Ilyenek a mezei szegfűgomba vagy a nagy őzlábgomba.
A mocsárréten a zsombéksás és a rókasás szép zsombékosokat alkotnak.
Az erdő elszikesedett tisztásain domináns faj a sovány csenkesz. Tavasszal nagy tömegben virít rajta különböző színárnyalataiban az agárkosbor.
Igen gazdag cserjeszinttel rendelkezik. Az illatos virágú gyepűrózsa, a cseregalagonya, a kora tavasszal dúsan virágzó kökény, a zöldes virágú, piros termésű csíkos kecskerágó, a sárgásfehér, apró virágú fekete bodza, az apró, halványpiros virágú, fehér, gömb alakú termést érlelő hóbogyó a jellemző cserjéi.
Az erdő két uralkodó fája a kocsányos vagy mocsári tölgy, ami a jobb parton reliktumfaj (maradványfaj), a bal parton viszont ültetett, valamint a fehér akác.

Jellegzetesebb állatai:
A rézvörösen fénylő aranyos bábrabló, a nagy hőscincér, a földi poszméh, a fürge gyík és a keleti sün népesítik be a gyepszintet.
A madarak közül említést érdemel a tőkés réce, a rendkívül hasznos vörös és kék vércse. Néhány karvalypár is költ az elhagyott szarkafészkekben. Jelentősek még a balkáni gerle, a kakukk, a kuvik, a búbosbanka. Az erdőszélek gyakori fészkelője a hamvas varjú és a szarka.
Az emlősök közül említést érdemel a róka, a pézsmapockok, valamint a dél-európai kószapocok vagy vízipocok. Amióta védett állat, az erdő északi szélétől a gáborjáni hídig lévő Berettyó-szakaszon néhány vidrapár is él. Számuk szaporodóban van. Az erdőt körülvevő mezőkről megjelent a 80-as évek óta az őz, valamint a fácán.

Az egész környék egyetlen olyan ligeterdője, amely még őrzi az Alföld néhány jellegzetes növényét vagy egyre ritkuló rovar- és madárvilágát, ezért mindenkinek kellemesen élményt nyújthat, aki szeret néhány órát eltölteni a természetben, és élvezi annak apró csodáit.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Abádszalók

Abádszalók a Tiszát és a Tisza-tó környékét ismerők kedvenc kikapcsolódási és pihenési helye. Egész évben …

Hozzászólás