Kezdőlap / Terhesség / Félek…féltelek

Félek…féltelek

Félelmünk a terhesség időszakában sok lehet. Külön-külön, de együtt is. Félhetünk a saját testünk változásaitól. Félhetünk az ismeretlen testi és lelki folyamatoktól. Félhetünk a kapcsolatunk megváltozásától. Félhetünk a magzati ártalmaktól, betegségektől. Félhetünk a bennünk kialakuló változásoktól. És még sorolhatnánk….

Félelem az ismeretlentől

Félő, hogy a magunk számára is kiismerhetetlen hangulati labilitásaink, indulati kitöréseink, érzelmi hullámzásaink lesznek, ahogy ezt másoknál is láthattuk. A babavárás során megváltozik minden az eddigi megszokott életünkben. Ez azonban nemcsak erre van kihatással, hanem a testünkre és lelkünkre is egyaránt. Ezek a félelmeink alig észrevehetően, fokozatosan növekszenek. Mit is kezdhetnénk ezekkel? Először is nem szabad megijedni. Egy kisgyermek érkezése a legnagyobb öröm egy család életében. Fogjuk fel teljesen természetesen a dolgokat, mert ha mindenen aggodalmaskodunk teljesen be fogunk fordulni, és nem örömteli lesz a terhesség, hanem kész katasztrófa. Arra kell gondolni, hogy vannak még ki nem próbált lehetőségek, segítségre váró leendő nagyszülők, rokonok, barátok, csak tovább kell keresni azokat.

Az anya félelmei

A nők életének kétségtelenül a gyermek kihordása és megszülése a legkülönlegesebb időszak. Bonyolult folyamatok zajlanak le a női testben és lélekben egyaránt. Akár kiszolgáltatottnak is érezhetnénk magunkat, ha nem bíznánk abban, hogy a természetnek egy csodálatosan kialakult folyamatáról van szó, amely évezredek óta biztonsággal működik. Nem szabad aggodalmaskodni, mert azzal a kicsinek is rosszat tehetünk. Sőt a társunk amint megérzi, hogy szorongunk, szükségünk van a támogatására, fontossá válik számára ez a támaszadó férfi szerep. Valójában csak így ketten összefogva, egymást bátorítva tudnak igazán megfelelően felkészülni a gyermek fogadására.

Aggódás a test megváltozása miatt

– „Elromlik az alakom”, „Oda lesz a lányos formám”- szoronganak egyesek és koplalnak, diétáznak a terhesség alatt. Ez a cselekedet azonban nem helyes, mert így a gyermekünk nem tud rendesen fejlődni. Neki nagyon is szüksége van a különböző tápanyagokra. Pedig az egészséges szervezet jelzi ezeket a természetesen megváltozott szükségleteket, még ha ez az alakunk változásaival is jár. Nem kell megijedni, most ennek van itt az ideje, a baba fejlődése a legfontosabb.
– Vannak, akik attól félnek, hogy a szoptatás során elvesztik mellük alakját, „tönkre megy a mellük”, és hiúságból inkább lemondanak a szoptatásról. Pedig ez az egyik legjobb, legboldogabb dolog anya és gyermeke között, mely nagyon erős érzelmi kötődést alakít ki az anyuka és kis babája között. A legcsodálatosabb dolog a világon a szoptatás. Hatalmas elemi biztonságot és megnyugvást jelent, az anya szívhangjának közelében lehet, mint ahogy azt a méhben is megszokhatta. Vizsgálatok eredménye bizonyítja, hogy gyorsabb testi és lelki fejlődésről tanúskodnak a szoptatott babák.
– Mások a szülés utáni visszafogyást sürgetik koplalással, más egyéb módszerekkel. Bízni kell a szervezetben, mert az 10-12 hónap után visszaáll az eredeti testsúlyra.
– Minden nő fél a szülés fájdalmától, de az örömteli várakozás, illetve a tudatos felkészülés ezt elhalványítja. Őket nem nyugtatja meg az a tény, hogy anyák milliói élték már át ugyan azt az érzést, amit ő is nem sokára át fog élni.
Pedig nincs mitől félni, a szülés utáni kis ajándék, hatalmas öröm egy anya életében, aki addig csak a hasában érezhette gyermekét, most pedig a karjaiban tarthatja.

A baba egészsége miatti aggodalmak

Tudjuk, hogy a terhesség és szülés folyamán bőven akadhatnak komplikációk, de ezek gyakorisága mégis elenyésző a problémamentes szülésekhez képest. Miért van mégis, hogy akár az anya, vagy az apa időről időre megtelik szorongással és aggodalommal.
– „Félek, hogy nem lesz minden rendben a babával”- fogalmazódik meg az aggódó szülők gondolata. Általában ez a kérdés azoknál jelentkezik, akik magukkal is elégedetlenek, félnek az élet dolgaitól, döntésektől.
– Más esetekben a gyermekvállalás körüli dilemmák, bizonytalanságok, feszültségek, harcok, okozta indulatok, fordulhatnak át szorongásba.
Ne engedjük ezeket. Ez az időszak legyen az örömteli várakozás és az egymás iránti bizalom időszaka.

Házastársi kapcsolat fölötti aggodalmak

Ezek a félelmek mindkét félben megjelenhetnek. Nem fog-e köztünk csökkenni köztünk a szerelem a baba miatt? Nem romlik-e el a szex? Nem talál-e kevésbé vonzónak a férjem a szülés után? Tetszeni fogok-e még akkor neki? Nem fog-e csalódni bennem, ha nem leszek olyan jó anya? Képes leszek-e úgy nevelni a picit, mint ahogyan szeretném? Lesz elég türelmem? Marad-e elég energiám, szeretetem a társamra? Sok-sok kérdés vetődik fel ilyenkor a felekben. De kivel is lehetne ezeket megbeszélni? A legjobb, ha az érintettel, a társunkkal.

A legfontosabb dolog, amit ilyenkor tanácsolni lehet, hogy ne engedjük átadni magunkat a félelmeinknek. Gondoljunk arra az örömteli pillanatra, amikor a mi kis csemeténk, megérkezik. Ő két olyan embert vár, akik mindent megtesznek érte, hisz kikben bízhat? Senkiben, csak a szüleiben. Figyeljünk oda a társunk gondolataira, ne tartsuk magunkban a nehézségeinket, mert azzal csak rontunk a kapcsolatunkon.

Ne félj soha az ismeretlentől! Higgy abban, hogy minden rendben lesz és ez az időszak egy tökéletes és boldogsággal telt várakozás lesz számodra és szeretteid számára.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mit nem szabad enni és inni terhesség alatt

Nem igaz hogy terhesség alatt kettő helyett kell ennünk. Sokkal lényegesebb, hogy MIT együnk, nem …

Hozzászólás