Kezdőlap / Fényterápia / Fényterápia a fogászati betegségek gyógyításában

Fényterápia a fogászati betegségek gyógyításában

A fény által aktivált baktériumölő anyag lelassítja a fogínybetegség előrehaladását – áll egy patkányokon elvégzett kutatás eredményeit közlő tanulmányban, amit a Sao Paulo-i Egyetem tett közzé. A kutatók remélik, hogy sikerül majd embereken is alkalmazniuk a kezelést, amellyel így megelőzhetőek lennének az olyan fogászati betegségek, mint a fogínygyulladás, a fogínysorvadás és a fogak kilazulása.
A kutatást 120 darab patkányon végezték el, akiket négy csoportra osztottak. Az egyik csoport semmiféle kezelést nem kapott, egy csoportot alacsony intenzitású lézeres kezelésben részesítettek, egy csoportnál metilénkék fényt alkalmaztak, a negyedik csoporton pedig a metilénkék fény és az alacsony intenzitású lézeres kezelés kombinációját, az úgynevezett fotodinamikus terápiát próbálták ki. (A metilénkék szín növeli a szervezet fényérzékenységét, és enyhe mikroba-ölő hatással bír.)
Öt nap elteltével a kutatók azt állapították meg, hogy kisebb a csontvesztés azoknál a patkányoknál, akik fotodinamikus terápiát kapta, mint azoknál, akiken egyáltalán nem alkalmaztak semmit, viszont nem tapasztaltak szignifikáns eltérést a fotodinamikus és az egyéb kezelést kapó állatok állapota között. 15 nap után jelentősen különbségek mutatkoztak a csontokban a fotodinamikusan kezelt és a nem kezelt, valamint a csak lézer kezelt patkányoknál, de semmi különbséget nem fedeztek fel a csak metilénkék fénnyel kezelt patkányokhoz viszonyítva.
A kutatás eredményeként megállapítható, hogy a fényterápia képes elpusztítani a baktériumokat, ezért rendkívül hasznos lehet a fogászati munkában. Nem mérgező, fájdalommentes, biztonságos és nagyon hatékony. Sőt, drága technológiák alkalmazására sincs szükség, ingyen hozzájuthatunk mindehhez! Pár perces napozás közben is kezelhetjük saját magunkat, hiszen a napfény is elpusztítja a szájban található legtöbb baktériumtörzset.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Fényterápia: a kék és a vörös fény hatásai a bőrápolásban

Lehetséges, hogy az arcra sugárzott fény látványosan újraéleszti az idősödő bőrt és segít a bőrbetegségek …

Leave a Reply