Kezdőlap / Függőségek / Fiatalkori dohányzás titkolása

Fiatalkori dohányzás titkolása

Szenvedélybetegség-e a cigarettázás?
A tekintélyes New England Journal of Medicine című lapban közzétett 1988-as felmérés szerint kétharmada azoknak a fiataloknak, akik túl vannak második cigarettájukon, dohányossá válik. A cigarettázásra tehát nagyon könnyű rászokni. Manapság az általános iskola felső tagozataiban már kipróbálják a cigarettát. Sajnos a közvélemény kutatás rossz statisztikai állapotot mutatott. A megkérdezett diákok kétharmada már nemcsak kipróbálta ezt a fajta káros szenvedélyt, de a legtöbben arról számoltak be, hogy már nem is akarnak leszokni. A szülők többsége nem is értesül arról, hogy gyermekük dohányzik. Amennyiben mégis tájékoztatja valaki őket, nem hiszik el, hogy az ő gyermekük ezt tenné. Dohányozni bátrak, bevallani már nem. Pedig elég egy szippantás, s a szervezetbe bejutó nikotin néhány másodperc alatt eléri az agyat. Ott többek
között acetilkolint szabadít fel, amely testi-lelki élénkséget okoz. Ha tovább szívjuk a cigarettát, az agy béta-endorfinokat is termel, amelyeknek viszont nyugtató hatásuk van. Így a dohányzásnak megvan az az ördögi tulajdonsága, hogy mind az idegrendszer izgatásával, mind a csillapításával kellemes érzést idéz elő.
Ezek az agyban fellépő kémiai változások magyarázatul szolgálhatnak arra, miért gondolja sok orvos, hogy a nikotinnak ugyanúgy rabjává lehet válni, mint a heroinnak, és hogy miért olyan nehéz a dohányosoknak leszokniuk, még akkor is, ha tisztában vannak a szenvedélyükkel összefüggő súlyos veszélyekkel, például a tüdőrák jóval nagyobb kockázatával.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kismamák netfüggősége

Az már nem számít újdonságnak, hogy az internet függőséget okoz. Azonban míg eddig ez a …

Hozzászólás