Kezdőlap / Függőségek / Hogyan lehet leszokni a dohányzásról?

Hogyan lehet leszokni a dohányzásról?

A dohányzásról való lemondás során testi és lelki elvonási tünetekkei kell megbirkózni, a dohányzás ugyanis valódi szenvedélybetegség. Stanton Peele pszichológus szerint minden olyan szer, amely hatékonyan enyhíti a feszültséget, a fájdalmat és a szorongást, függőséget okoz. Nem egy dohányos, akinek sikerült leszoknia, arról számolt be, hogy az alatt a néhány hét alatt, amíg szervezete hozzászokott a nikotin hiányához, hányingerrel küzdött és ingerlékeny volt.
A leszokás azt jelenti, hogy meg kell birkóznunk mindazzal, ami miatt rákaptunk a cigarettára és ami jelenleg is arra késztet bennünket, hogy rágyújtsunk. Számtalan könyv, segédeszköz, brosúra és gyógyintézmény ígér hatékony segítséget azoknak, akik abba akarják hagyni káros szenvedélyüket. Érdeklődjünk olyan ismerőseinknél, akiknek sikerült leszokniuk, vagy forduljunk tanácsért orvosunkhoz.
Amikor megjelent a nikotin tartalmú rágógumi, azt sok orvos örömmel fogadta, mondván, hogy segíthet leszokni a régi dohányosoknak. Úgyis a füst az – hangoztatták -, ami a legtöbb kárt okozza, s ennek kiküszöbölése tiszta nyereség az egészség szempontjából.
Számos orvos azonban úgy véli hogy a nikotinos rágógumi felírása – ha ugyanakkor a nikotinszenvedélyt nem próbáljuk meg viselkedésterápiával mérsékelni – annak kockázatával jár, hogy az egyik függőséget felcseréljük egy másikkal. Sokan azok közül, akik nikotinos rágógumit használnak, továbbra is nikotinfüggők maradnak. Ez aligha meglepő, hiszen például a bagórágás is okozhat függőséget.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kismamák netfüggősége

Az már nem számít újdonságnak, hogy az internet függőséget okoz. Azonban míg eddig ez a …

Hozzászólás