Fodormenta

A fodormenta vagy népies nevén a kerti menta, a csalánfélék családjába tartozó gyógy- és fűszernövény. A bormentával egyetemben évelő. Nem sokban különböznek egymástól, elég könnyen össze is téveszthetőek! A legjelentősebb különbség kettőjük között az, hogy a fodormenta levelei kissé halványabbak és hosszúkásabbak, mint közeli rokonáé.
Főként a nedves, nyirkos talajt, és árnyékos helyet kedveli. Ugyan elviseli a nagy meleget is, de nem igazán kedveli. A szabad földben, kertben, de akár még egy cserépben is igen jól tudja érzi magát. Minden további nélkül a saját konyhánkban mi is nevelhetünk fodormentát! A növény az 1 méteres magasságot is elérheti, ha szabadon hagyjuk burjánzani. Ilyenkor jelennek meg apró virágai, amelyek rózsaszínes, lilás színűek. Könnyen elszaporodik az elszórt virágmagoknak köszönhetően.
Felhasználása rendkívül sokrétű. A gyógyászat (teák, illóolajok) a szépségipar (samponok, parfümök), de még az élelmiszeripar (cukrok, rágó gumik) is használja. Esősorban a növény leveleit hasznosítják, amit frissen vagy szárított állapotban is alkalmaznak.
Frissen szedve a levelek íze kellemesen kesernyés, mentolos, hűsítő. Kiválóan alkalmas pl. egy limonádé, vagy egy koktél még ízletesebbé tételére. A főként a fiatalabb korosztály körében is népszerű mojitó egyik fontos alkotóeleme.
Ha szárítani szeretnénk a mentaleveleket, akkor azt száraz, fénytől védett helyen kell megtennünk, ahol a levelek színe a fokozatos nedvességvesztésnek köszönhetően megsárgul, megbarnul. A kiszárított levelek hosszú ideig (évekig) is eltarthatóak. Arra mindenképpen ügyeljünk, hogy a megszárított levelek légmentesen zárható dobozokba, edényekbe kerüljenek! A szárított mentából pl. finom gyógyteát készíthetünk, amely a meghűléses betegségeknél köhögéscsillapításra, vagy gyomor és bélpanaszoknál az emésztés javítására, görcsoldásra alkalmazható.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Karfiol

Ajánlott fajták: Brio, Opaal, Master. Palántanevelés A korai karfiol magját a korai káposztafélék közül a …

4 hozzászólás

  1. Én is szeretem a fodormenta teát, főleg téli megfázások idején iszogatom.

  2. Első lépésnek mindenféleképpen a gyógynövényeket alkalmazom betegség esetén, úgy érzem, ha időben kezdem az öngyógyítást, a legritkább esetben nyúlok gyógyszerekhez. Persze sokat tanulmányozom a gyógynövények hatásait, alkalmazási előírásait. Mindenkinek szeretettel ajánlom.

  3. Köszönöm a hozzászólást!
    Ha egy mód van rá én is kerülőm a gyógyszereket. :)

Hozzászólás