Kezdőlap / Állatok / Kutya / A bergamói juhászkutya

A bergamói juhászkutya

A bergamói olasz fajta, múltja több mint 2000 éves. Az őse valószínűleg a brie-i francia juhászkutya, amelyet kereszteztek más fajtákkal, e fajták között szerepelhetett a helyi terelőkutyákon kívül a komondor és a puli is. Olaszországon kívül ritkán találkozhatunk vele. Hazájában viszont az egyik leggyakrabban alkalmazott pásztorkutya. Nagyon jól alkalmazkodtak a hegyvidéki életmódhoz, képes volt akár a farkas támadást is visszaverni . Az eredeti neve: cane de pastore bergamasco. A Bergamasca völgyről kapta a nevét. Kutyakiállításon először 1949-ben mutatták be.
Megjelenése
Nagy termetű, bozontos kinézetű kutya,amely első ránézésre a komondor és a puli keverékének tűnhet.
A feje nagy, és szögletes. A kicsi füle magasan tűzött, háromszög alakú, lelógó, a vége lekerekített. Az orra egyenes sötét színű. A szemei nagyok, színűk a sötét. A háta izmos hosszú, az ágyéka széles. A lábai egyenesek és oszlopszerűek, a mancsai oválisak, a talppárnák sötét színűek. A hosszú farka lelóg. A hosszú szőre nemezes, dús, lehet fehér, fekete, szürkésfehér vagy rőtes színű.
Természete: Határozott és temperamentumos, bátor és könnyen tanítható fajta. Tanulékony, jó természetű, egy emberes fajta, a gazdájához hű, az idegenekkel szemben bizalmatlan. Eredeti feladata a nyáj védelme és terelése volt, napjainkban is alkalmazzák , mint pásztor kutya, de amellett megbízható munka kutya, jó házőrző, hegyi mentőszolgálatban is alkalmazható fajta.
A kan marmagassága60-64 cm, szukáé 56-58 cm. A kan súlya 32–38 kg, szukáé 26–32 kg
A várható élettartam: 12-15 év

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ariége-i vizsla

Elegáns megjelenésű kutyus valamivel erőteljesebb testfelépítése van, mint a Pointernek. Feje keskeny szeme sötétbarna. Fülei …

Hozzászólás