Kezdőlap / Állatok / Kutya / Mexikói kopasz kutya

Mexikói kopasz kutya

A fajta ősi, már a maják és az aztékok is készítettek róla szobrot. Az hitték ,segítenek a holtak lelkének eljutni a túlvilágra. Régen őrkutyaként és a húsáért tartották, de sokszor áldozati állatként használták a templomokban. Napjainkban luxus kutyaként tartják. Nagyon ritka. Magyarországon alig pár egyed található.
Jellemzői
A mexikói kopasz kutya teste izmos, viszonylag hosszú. A feje rövid, ék alakú. A fülei nagyok, háromszög alakúak, végük enyhén lekerekített. A szeme mandulavágású, színe sötét. Az orra egyenes, fekete. A nyak hossz, enyhén ívelt. A háta egyenes , a hasa felhúzott. A karcsú lábai egyenesek, a mancsai a nyúl lábára hasonlítanak. A farka alacsonyan tűzött, hosszú, a vége hegyes. A bőre meleg, puha. A xoloitzcuintle szőrtelen, azonban a homlokán gyakran nő egyetlen, merev szálú tincs. A bőr színe lehet fekete, elefántszürke, sötétbronz vagy szürkésfekete. Három méretváltozata ismert, a törpe (a marmagasság 25-35 cm), a közép magas (36-45 cm) és a normál, melynek a marmagassága 46-60 cm közt van. A súlya 9-13,5 kg
Természete
Igazi öleb, gyengéd, nyugodt és kiegyensúlyozott. Intelligens, jó alkalmazkodó képességű. Nem ugat, hangja vonyítás szerű. A gyermekekkel jól ki jön, az idegenekkel szemben tartózkodó.
A mozgás igénye minimális, kimondottan lakásba való tartásra ajánlott. A bőrét ápolni kell. Nyáron könnyen leéghet, télen pedig a hidegtől kell óvni, mert könnyen megfázik.
A kutyaszőrre allergiásoknak ideális társ.
A várható élettartama 10-12 év.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ausztrál silky terrier

Közepes termetű, izmos kutya. Feje hosszúkás, szeme kék. Fülei fejéhez simulnak. Kissé magas ágyéka van, …

Hozzászólás