Kezdőlap / Fogászati betegségek / Fogágy-gyulladás

Fogágy-gyulladás

A fogínygyulladás egyik leggyakoribb súlyos formája a fogágy-gyulladás más néven gingivitisz. Fő kiváltó oka a fogakon és az ínyen hosszú idő alatt felgyülemlő lepedék, fogkő és mikrobás lerakódás, azonban ezen kívül számos más oka is lehet a megbetegedésnek, mint például a helytelen fogmosás, gyógyszerek ezen belül kifejezetten szívgyógyszerek és epilepszia kezelésére alkalmazott készítmények, túlsúly vagy hormonális zavarok serdülő korban és terhesség alatt. Ezenkívül a dohányzás nagy szerepet játszhat a betegség kialakulásában.
A fogágy-gyulladás jelei a vöröses, vérző íny és a rossz lehelet vagy szájszag, aztán a betegség előrehaladtával kialakul a periodontitisz, ahogy a fogsorban egyre több csont pusztul el a fog tartása egyre gyengébb lesz és helyzete megváltozik. Az első fogak kifelé dőlnek. A betegség legtöbbször nem okoz fájdalmat mindaddig még a fogak annyira ki nem lazulnak hogy azok rágás közben elkezdenek mozogni, illetve amíg a fog körül tályog nem keletkezik.
A fogágy-gyulladás az íngyulladással szemben önkezeléssel, gondos és odafigyelő szájápolással, megfelelő fogmosási módszerrel és speciális eszközök segítségével meggyógyítható. Azonban a periodontitisz mindenféle képen szakorvos kezelését igényli, és halasztást nem tűr, mert számos komolyabb betegséghez is vezethet. A fogak alapos mosása a fogíny alatti részt 2-3 mm-es mélységig tisztítja ki és ez nem elég ahhoz, hogy a betegségből kigyógyuljunk. Sebészi beavatkozással az orvos 5 mm mélységig kitisztítja a fogakat majd ezután az elhalt csontrészeket eltávolítja. Tályog kialakulása esetén a kezeléshez antibiotikumokra is szükség lehet.
A betegség időbeni észrevétele és jó kezelése majdnem 100%-ig kizárja a komolyabb következményeket vagy szövődményeket.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A fogágybetegség

Fogágybetegség vagy más néven parodontitis. A fogágy apró rostokból, az ínyből, csontos mederből áll. Ha …

Hozzászólás