Kezdőlap / Szívinfarktus / Koszorúérbetegség rizikófaktorai

Koszorúérbetegség rizikófaktorai

Számos tényezőről igazolták, hogy növeli a koszorúérbetegség kialakulásának kockázatát ezeket rizikófaktoroknak vagy rizikótényezőknek is nevezik.
A három fő rizikótényező a magas vérzsírszint, a magas vérnyomás és a dohányzás. Ha ezek közül egyidejűleg több is jelen van, a betegség kialakulásának valószínűsége hatványozottan növekszik. A felmérések szerint azoknál, akiknél mindhárom rizikófaktor együttesen fordul elő, a szívinfarktus kockázata 6-10-szeresére nő azokhoz képest, akiknél ezek a veszélyeztető tényezők nincsenek jelen.
A magas vérzsírszint (Mperlipidémia) részben a vér koleszterintartalmából, részben az egyéb zsírokból (trigliceridekből) tevődik össze. Amerikai kutatók egy Framingham nevű kisvárosban több évtizede végeznek lakossági felméréseket, amelyekben szoros összefüggést találtak a vér koleszterinszintje és a szívinfarktus előfordulása között.

Az adatok alapján a szívinfarktus háromszor gyakoribb azoknál, akiknél a vér koleszterinszintje 6,5 millimo111iter (mmolll) feletti, mint akiknél ez az érték S mmol/1 alatt marad (normális érték: < S mmol/1).

A vérzsírok (lipidek) összetevői: 1. összkoleszterin, amelyből a„káros" vagy „rossz" az LDL-koleszterin, a „védő" vagy „jó" a HDL-koleszterin; 2. triglicerid (TG). A koleszterin a vérben főleg két fehérjéhez kötődve szállítódik. Az egyik az LDL (Low Density Lipoprotein), a másik a HDL (High Density Lipoprotein). Az LDL az érfalhoz kötődik, és elősegíti a plakk-képződést és a szűkület kialakulását, míg a HDL éppen hogy eltávolítja a vérből a koleszterint, ezzel akadályozza az érelmeszesedés folyamatát.
Az érelmeszesedés szempontjából tehát a legveszéIyesebb összetevő az LDL-koleszterin.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szívinfarktus után

Az infarktuson átesett emberek jelentős életmódváltással számolhatnak miután kijöttek a kórházból, ezen felül pedig azt …

Hozzászólás