Kezdőlap / Egészség és fitness / Allergia / Fogászati allergia

Fogászati allergia

Sok beteg keresi fel a fogorvosát, a szájban lévő gyulladásos megbetegedések (például fogínygyulladás vagy afta) miatt, amelyek nem akarnak elmúlni vagy újra és újra kiújulnak. Sokszor ezeket a tüneteket valamilyen allergia okozza.
Régen ezekről a jelenségekről nem igen tudták megmondani, hogy mi okozza, ezért akkor egyértelműen allergiára gyanakodtak, ma viszont már vizsgálatokkal vagy allergia tesztel kideríthető, hogy mi okozhatja a tüneteket.

Az allergia
Az immunrendszer kóros reakciója, amikor a szervezet, egy számára ártalmatlan anyaggal érintkezésbe kerül. A szervezet ekkor tévesen ellenanyagot kezd termelni, hogy leküzdje a támadást. Ilyenkor nagyon kis mennyiségű anyag is elég ahhoz, hogy felizgassa a szervezetet.

A fogászatban allergiát okozó anyagok
Azok az anyagok, amelyek a szervezettel érintkezésbe lépve irritációt váltanak ki, azokat allergéneknek nevezzük. A fogászatban többnyire fémek váltanak ki allergiás reakciókat. Ilyen fémek például az amalgám, nikkel, króm, platina, réz, stb. Sokan az aranyra tévesen azért gondolják, hogy allergiásak, mert a keménység miatt nikkellel szokták ötvözni, és valójában ez a nikkel tartalom váltja ki az allergiás tüneteket, nem az arany. A fémeken kívül még érdemes megemlíteni, a fogorvosi kezelések során alkalmazott fertőtlenítőszereket és gyógyszereket is. Érdemes a kezelések megkezdése előtt konzultálni a fogorvossal és jelezni, ha allergiásak vagyunk valamire. A fogászati allergia előfordulásának veszélye mindig sokkal nagyobb, ha valakinek már van valamilyen kialakult allergiája, például fém, étel, pollen, vegyszer, vagy illat allergia. Érdemes odafigyelni az ékszerekre, mert ha valakinek a gyűrű, karkötő vagy fülbevaló viselésekor allergiás tünetei jelentkeznek, akkor nagy a valószínűsége, hogy az ékszer valamely fém összetevője okozza az allergiát. Ezekben az esetekben érdemes elvégezni az allergia vizsgálatot a fogászati kezelések előtt, hiszen a szájban elhelyezett fém tárgy komoly problémákat okozhat a páciens részére.

A fém allergia megállapítása:
A fémallergia diagnosztizálására az alábbi módszereket szokták alkalmazni

  • Az egyik teszt során vérvizsgálattal állapítják meg, hogy az adott egyén milyen fémekre és vegyületekre allergiás.
  • A másik teszt során az egyes fémeket és vegyületeiket, kis cseppekben elhelyezik a háton, majd leragasszák. A bőrgyógyász több napos kontrollja alatt megfigyelhetőek lesznek, a cseppek által kiváltott bőr irritációk, amelyekből megállapítható, hogy az adott egyén mennyire és milyen fémekre, vegyületekre allergiás.

A fém allergia kezelése
A legjobb kezelés a fémek elkerülése. Akinél már kialakult ez az allergia, az már egész életében allergiás lesz a fémekre. Jelenleg nemlétezik megfelelő kezelés a fém allergia tüneteinek megszüntetésére. A fogászati kezelés során ezt érdemes észben tartani, és ezért fém mentes anyagokat kérni a fogorvostól.

Milyen allergiás tünetek jelenhetnek meg a fogászati kezelés során:
A szájban és a nyálkahártyán, illetve a bőrön okozhatnak tüneteket, a szájban elhelyezett fémek.

  • A szájban helyi tünetek: szájszárazság, afta kialakulása, vérbőség, szájégés, nyelvbizsergés, íny és a szájban lévő szervek gyulladásos reakciója, ajakbizsergés, a bőr kóros kiszáradása, leukoplakia
  • Bőr reakciók: égető-, viszkető érzés, duzzanat (vérbőség), csalánkiütés, a bőr kóros kiszáradása, ekcéma, bőrgyulladás, hajhullás

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Poratka allergia

Mi az a poratka allergia? A poratka allergia egy túlérzékenységi reakció az emberi szervezet részéről, …

Hozzászólás