Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Fogyatékkal született kisbabák

Fogyatékkal született kisbabák

A fogyatékkal született kisbaba különleges gyerek és a szülők számára rendkívüli feladatokat jelent. Eleinte minden erejükre szükségük lehet a váratlan helyzet feldolgozásához, hiszen búcsút kell mondaniuk annak a reménynek, hogy egészséges gyermekük lesz. Talán ennek ellenére sikerül kisbabájuk érzéseit és szükségleteit a középpontba helyezni.
Sokféle fogyatékosság létezik, például a Down-szindróma (21-es triszómia), spasztikus bénulás, spina bifida (nyitott gerinc) és még sok más. Gyermeke fogyatékossága miatt Önöknek speciális tanács¬adásra lesz szükségük. Sokat segíthet, ha kapcsolatba kerülnek olyan önsegítő csoportokkal, ahol hasonló problémákkal küzdenek a szülők.
Fogyatékos kisbaba esetén a szoptatásnak a már ismerteken túl egyéb előnyei is vannak. Az anyatej fertőzés ellen védő hatása révén kisbabája valószínűleg egészségesebb lesz és minden erejét a fejlődésére fordíthatja. A szájizomzat optimális fejlődésének és vele együtt a beszédfejlődés elősegítésének különösen a fogyatékos kisbabáknál van nagy jelentősége. A szoptatás ezenkívül hozzájárul az édesanya és gyermeke kötődéséhez is. Az anya és a gyermek intenzív kapcsolata jelentősen befolyásolja a kisbaba fejlődését, és Önnek, az édesanyának is segít abban, hogy, elfogadja a fogyatékosságot és annak következményeit. Vannak fogyatékkal született kisbabák, akik könnyűszerrel megtanulnak szopni. Másoknak speciális segítségre van szükségük. Vegye fel a kapcsolatot egy szoptatási szaktanácsadóval és keresse a körülményekhez képest jobb lehetőségeket.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan tanítsuk meg gyermekünket helyesen beszélni?

Amikor a kisgyerek kezdi felfogni a nyelvtan bonyolultabb formáit is, ismételjük el azt, amit mondott, …

Leave a Reply