Kezdőlap / Pénzügy / Hitel / Főhet a fejük a frankadósoknak

Főhet a fejük a frankadósoknak

Nehéz idők jönnek a hazai frankadósokra – állítják a pénzügyi elemzők. A forint svájci frankkal szembeni átlagárfolyama mostanáig 6 százalékkal nőtt a tavalyihoz képest, és az utóbbi napokban is folyamatos emelkedésnek vagyunk tanúi. Az év első 5 hónapjában számított 211 forintos átlagárfolyammal szemben június vége felé haladva a 225 forintot is elérte már az alpesi valuta ára.
Bár a múlt hétvégén enyhülni látszott a helyzet, ugyanis Németország és Franciaország dűlőre jutott a görög adósság ügyében. Így a frank gyengülésbe kezdett az euróval szemben, és ez pozitívan hatott a forinttal való összevetésben. Az árfolyamot mégsem sikerült a 220 forintos határ alá süllyeszteni.
Az említett enyhülés azonban ne tévesszen meg senkit – hangsúlyozzák az elemzők -, mert a frank erősödése hosszú távon tartósnak ígérkezik. Idén a 200 forint alatti árfolyam elérésére egész biztos, hogy nincs reális esély.
Az erősödő frank – bármilyen furcsán is hangzik – komolyan aggasztja Svájcot is, hiszen ez komoly kockázatot jelent az ország gazdaságának teherbíró képességére. Ha az infláció negatív változásokat eredményez náluk, kénytelenek lesznek megtenni a szükséges intézkedéseket. Egyelőre azonban a svájci gazdaság még bírja a terhelést, tehát beavatkozásra jelen pillanatban nincs szükség.
A tartósan erős frank a magyarországi adósokat arra kényszeríti majd, hogy éljenek a rövidesen bevezetésre kerülő, úgynevezett könnyítő lehetőségekkel. Ha a 180 forintos fix árfolyamú törlesztési lehetőséggel élnek – amelyet a parlament már megszavazott – , akkor ez a napjainkban érvényes 225 forinthoz képest 25 százalékos csökkenést jelent.
A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint pedig nagyon sok háztartás adósodott el svájci frank-alapú hitellel, melyek 92,6 százaléka ingatlanfedezetes hitel. Ez év december 31-ig kell eldönteniük, élnek-e az említett csökkentett törlesztés lehetőségével. A döntés nem könnyű, hiszen valós buktatókról lehet olvasni, hallani, melyekből egyértelműen kiderül, hogy kevés család számára lesz igazi könnyítés.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Áruvásárlási hitel

Az áruhitel lényege, mint a nevében is benne van egy adott árut szeretnék meg venni, …

Hozzászólás