Kezdőlap / Utazás és szabadidő / Kirándulás / Gerecsei kirándulás – Neszmély

Gerecsei kirándulás – Neszmély

A hegység arculatát „építőanyaga”, a dolomit és a dachsteini mészkő határozza meg. A 400-600 m magas, egymástól eróziós völgyekkel elválasztott rögök, a felhagyott kőbányák látványos formakincset jeleznek. A Gerecsei Tájvédelmi Körzet különleges növénytársulásoknak, ritka és érdekes madárvilágnak ad otthont.
Dunaalmás
Az üdülőfaluhoz közeli Kőfejtők természetvédelmi területén nemcsak az édesvízi mészkőrétegsor tanulmányozható őslénytani leletekkel együtt, hanem mai különleges növényvilága is. Egyedül itt maradt meg – s emlékoszlop is jelzi – a római limest ellátó kőbányászkodás idejéből a rabszolgák kőhordó útjának egy szakasza.
Más korhoz kötődik a falu legismertebb irodalom-történeti hagyománya. Csokonai Vitéz Mihály múzsája, Lilla – Vajda Júlia – romantikus stílusú, vörös mészkőből faragott sírköve a református temetőben. Hajdani lakóháza helyén pedig emlékszoba idézi fel a költői szerelmet (Almási út 127.) A kiállítás mára néprajzi, helytörténeti anyaggal is bővült. Aztán érdemes lesétálni a vízpartra, a két ipartörténeti emlékhez, a XVII.sz-i vízimalmokhoz.

Neszmély
A hajdani történelmi borvidéket már a rómaiak is dicsérték. A falu fölé emelkedő Meleges-hegy szőlőiből készült nedűt a rajnai borokhoz szokták hasonlítani. Tudjuk, hogy egy időben a klosterneu-burgi barátok csak neszmélyi bort ittak. Hosszabb kihagyás után a neszmélyi bor ma reneszánszát éli. A kedvelt Duna menti kerékpáros útvonal vagy lovastúra Neszmélyen a borgasztronómiával is ötvözhető.
Neszmélyt különben jól ismerik a jazz muzsika barátai is: a nyaranta ismétlődő Duna-parti nemzetközi jazzfesztiválokon a műfaj nagyjai muzsikálnak. Hagyományossá váló rendezvény a túlparti, szlovákiai településekkel közös Hídverő Napok. 2000-től Euro Expót is rendeznek itt.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Lillafüred és a Barlangok

Ebben a cikkben a Lillafüredi Anna-barlangról és a Szeleta barlangról lesz szó. Elsőként következzen az …

Hozzászólás