Kezdőlap / Utazás és szabadidő / Kirándulás / Péliföldszentkereszt

Péliföldszentkereszt

Néhány kilométerre innen híres búcsújáró hely a Bajót községhez tartozó Péliföldszentkereszt, ahol valamikor templomos lovagok őrizték a forrás csodatévő vizét. Esterházy Imre prímás, barokk kegytemplomot építtetett ide (1735) és hivatalosan is zarándokhellyé nyilváníttatta. A szalézi atyák tulajdonában levő templomban Jézus keresztjéből származó ereklyét őriznek, a kálvária minden stációja más-más stílusban készült az 1930-as években. Különösen értékesek a fából faragott szobrok és díszítések. Bár a katolikus zarándokok szinte az év minden napján érkeznek, nagy tömegeket a három nagy búcsú vonz május 3-án (Szent Kereszt megtalálása), szeptember 14-én ‘Szent Kereszt felmagasztalása) és október 24-én Szent Vendel).
A közeli Öreg-kő geológiai érdekesség, sziklafalain szívesen gyakorlatoznak a hegymászók. Növényvilága védelmet élvez. Akárcsak a Jankovich-barlang, ahol az utolsó jégkorszak emberének maradványait találták. A barlang engedéllyel látogatható.
TARDOS a Gerecse legmagasabban, 300 m tengerszint feletti magasságon fekvő, szlovák nemzetiségű települése. A falu – korábbi nevén Tardosbánya – gyalogtúrák, vadászatok kiindulópontja lehet, a Malom-völgyben fehér mészkővetődések árnyékában horgásztóval és kirándulóközponttal. A faluban született Fekete Lajos, az egyik legismertebb magyar turkológus, akit még a Török Tudományos Akadémia is tagjai sorába választott. Szülőháza (Rákóczi út 168.) mellett, a bejelentkezéssel látogatható falumúzeumban gyűjtötték össze a település történeti emlékeit.
Bár Tardos nevéből eltűnt a ”bánya” utótag, mégis kőbányája viszi el hírét messzire. A köznyelv _márványnak” mondja a valójában vasoxiddal színezett, finom szemcséjű vörös mészkövet, melyből negyven hajóval már Mátyás király felesége, Beatrix is vitetett a visegrádi palota építkezéséhez. .ahol fölhagytak a műveléssel, sziklamászók gyakorlóterepévé váltak az egykori bányarészek.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Lillafüred és a Barlangok

Ebben a cikkben a Lillafüredi Anna-barlangról és a Szeleta barlangról lesz szó. Elsőként következzen az …

Hozzászólás