Kezdőlap / Társadalom / Történelem / Gladiátorok az arénában

Gladiátorok az arénában

Jól szervezett gladiátoriskolák is működtek. A leendő harcosok megtanulták a fegyverforgatást, és szigorúan előírt étrenddel, tartották jól őket, hogy erősek és izmosak legyenek.
Minden gladiátort más és más fegyverek forgatására képezték ki. A gladiátorok egy része, a „samnis”ok, a Róma által legyőzött egykori szamnisz törzs fegyvereit és páncélzatát használta. Rövid kardjuk volt, nagy hosszúkás pajzsuk, rostélyos sisaklyuk, a bal lábukon lábszárvédőt, jobb karjukon pedig acélból vagy bőrből készült ujjast hordtak.
Ezzel szemben a „retiarius, azaz hálós, csak rövid tunikát vagy kötényt viselt, és hálóval, háromágú szigonnyal meg tőrrel volt felfegyverkezve. A retiarius általában a „secutor”(üldöző) ellen küzdött. A secutor sisakot és pajzsot viselt, fegyvere pedig a kard volt és egy ólomnehezékes bot, amellyel a retiarius hálós befogását igyekezett elhárítani.
A „mirmillo”, aki a secutorhoz hasonlóan volt felfegyverkezve és csak forgó díszelgett a sisakján,- vagy a retiariussal, vagy egy trákkal is megküzdhetett, akinek kis, kerek pajzsa, és görbe kardja volt. Az állatok ellen küzdő bestiariust nem tekintették gladiátornak.

A küzdelem előestéjén, a másnapi viadalokon szereplő gladiátorok pompás lakomában részesültek, amelyet a játékok szervezője rendezett. Sokan dorbézolással és ivással töltötték az éjszakát, amely talán az utolsó éjszakájuk volt.
A gladiátorok kétkerekű kocsin hajtottak az amfiteátrumba, majd a 80 boltív egyike alatt bevonultak az arénába. Egyikük – másikuk gazdagon díszített sisakot és bíborpalástot viselt, és rabszolgával vitette fegyvereit. Megálltak a páholy előtt, ahol a császár és kísérete foglalt helyet, és kinyújtott jobb kézzel így kiáltottak”Ave Caesar, morituri te salutant!” azaz „Üdvözlégy Cézár,a halálba indulók köszöntenek téged!”
A játékok általában állatküzdelmekkel vagy vadászatokkal indultak. A viadalok megkezdése előtt a hivatalnokok megvizsgálták a gladiátorok fegyvereit és felszerelését, majd sorsolással választották ki a harci játékokra. Ezután harsonák és sípok hangjai mellett megkezdődött az első összecsapás. Leginkább párban folyt a harc, de néha csapatok is küzdöttek egymással.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Régészeti kormeghatározás

A tudomány fejlődésével a XX. század második felétől kezdve számos kitűnő módszer és eszköz került …

Hozzászólás